Την ανάγκη οι ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά η Ελλάδα, να εξετάσουν όλες τις δυνατότητες προμήθειας φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, προς όφελος των οικονομιών, των καταναλωτών και της ασφάλειας του ανταγωνισμού, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Energean, Μαθιός Ρήγας, στο πλαίσιο της παρουσίασης που έκανε στο 4ο Athens Investment Forum, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στην Αθήνα.

Ο Μ. Ρήγας τόνισε ότι, σε μία περίοδο στην οποία οι ευρωπαϊκές αγορές πληρώνουν ιδιαίτερα ακριβές τιμές φυσικού αερίου, που αυτές τις ημέρες κινούνται κοντά στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε χώρες της ανατολικής Μεσογείου, οι επιχειρήσεις έχουν συνάψει μακροχρόνια συμβόλαια σε τιμές που διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα, στα επίπεδα των 12 ευρώ! Ως παράδειγμα ανέφερε το Ισραήλ και την Αίγυπτο, οι οποίες έχουν αυτή την δυνατότητα, καθώς έχουν ερευνήσει και αναπτύξει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πλέον καρπώνονται τα οφέλη που συνεπάγεται η εγχώρια παραγωγή. Και πρόσθεσε ότι, οι πολύ καλές γεωστρατηγικές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τις δύο αυτές χώρες, δημιουργούν το υπόβαθρο για εξέταση των προοπτικών και σε αυτό τον τομέα.

Πρόσθεσε ότι, το φυσικό αέριο είναι η βασική πηγή ενέργειας στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης προς καθαρότερες μορφές ενέργειας και ουδέτερα περιβαλλοντικά αποτυπώματα. «Η Energean, από εκατό τοις εκατό παραγωγός πετρελαίου, πλέον έχει παραγωγή και αποθέματα της τάξης του ογδόντα τοις εκατό σε φυσικό αέριο. Παράλληλα, επενδύουμε πάνω από δυόμισι δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, την Ιταλία και, βέβαια, στην Ελλάδα, σε projects στην παραγωγή φυσικού αερίου, σε νέες γεωτρήσεις για την ανακάλυψη κοιτασμάτων, στην παραγωγή καθαρού υδρογόνου, καθώς και στην αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, έχοντας ως στόχο να πρωταγωνιστήσουμε στην ενεργειακή μετάβαση της ευρύτερης περιοχής και να δημιουργήσουμε μία νέα τεχνογνωσία, που θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη», ανέφερε.

Επίσης, είπε ότι, ο όμιλος έχει καταφέρει να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε επίπεδα χαμηλότερα του κλάδου έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, με στόχο έως το 2025 να έχουν υποχωρήσει οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κοντά στα 7 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου, δηλαδή περίπου στο 1/3 του μέσου όρου που χαρακτηρίζει τον κλάδο. «Η βιομηχανία έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων δεν είναι το πρόβλημα στην κλιματική αλλαγή, αλλά αντίθετα, μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του», επεσήμανε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.