Με αφορμή την συζήτηση και την κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων, της 6ης τροποποίησης της σύμβασης περί εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή του Θρακικού πελάγους, η οποία αφορά αποκλειστικά και μόνο την νέα παράταση στην ισχύ της άδειας εκμετάλλευσης του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην «Νότια Καβάλα», αναφέρει δελτίο Τύπου, ορισμένες πλευρές επιχείρησαν να δημιουργήσουν ένα κλίμα περί δήθεν «ευνοϊκής διάταξης» για την Energean. Για τον λόγο αυτό, η εταιρεία αναφέρει τα εξής:

-Το κοίτασμα φυσικού αερίου στην «Νότια Καβάλα» έχει εξαντληθεί, εξ ου και η πρόταση της Energean, ήδη από το 2011, για την μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης, σε άδεια αποθήκευσης φυσικού αερίου, πρόταση που αν είχε γίνει δεκτή, η Ελλάδα θα διέθετε, εδώ και αρκετά χρόνια, την δική της αποθήκη και θα είχε στη διάθεσή της μια πολύτιμη υποδομή, για τον μετριασμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

-Η νέα παράταση που δίνεται στην ισχύ της άδειας εκμετάλλευσης, είναι η 8η κατά σειρά. Αρχής γενομένης από το 2012, παρατάσεις δόθηκαν επί τριών διαφορετικών κυβερνήσεων και επί θητείας έξι διαφορετικών υπουργών περιβάλλοντος και ενέργειας, οπότε το αφήγημα περί «εύνοιας» προς την Energean, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να σταθεί με βάση την λογική.

-Όλες οι παρατάσεις έχουν χορηγηθεί με την προοπτική της δημιουργίας της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, η οποία έως σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτή, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνιστική διαδικασία από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

-Από τις παρατάσεις εξυπηρετείται το ελληνικό Δημόσιο. Η λήξη της ισχύος της άδειας εκμετάλλευσης, θα σήμαινε ότι, η παραχώρηση της «Νότιας Καβάλας» θα επιστρεφόταν από την Energean στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αμέσως θα καθίστατο υπεύθυνο για την συντήρηση, φύλαξη και διασφάλιση των συνθηκών ασφαλείας της εξέδρας Kappa, η οποία βρίσκεται στην θαλάσσια περιοχή του κόλπου της Καβάλας. Και, επιπλέον, το ελληνικό Δημόσιο θα βρισκόταν αντιμέτωπο με σημαντικά κόστη αποψίλωσης ενός ανενεργού, πλέον, εξοπλισμού.

Το εξαντλημένο κοίτασμα της «Νότιας Καβάλας» έχει προ πολλού πάψει να βρίσκεται στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της Energean, η οποία επιπροσθέτως έχει την υποχρέωση διαρκούς συντήρησης της εγκατάστασης, ώστε αυτή να διατηρείται σε συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας. Σε κάθε περίπτωση, η Energean είναι έτοιμη να επιστρέψει την παραχώρηση της «Νότιας Καβάλας» στο ελληνικό Δημόσιο, όποτε της ζητηθεί. Η Energean έχει επιλέξει να διατηρεί παραχωρήσεις με γνώμονα και την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και όχι με αμιγώς επιχειρηματικά κριτήρια, αλλά είναι σαφές ότι δεν θα δεχθεί να βρεθεί στην θέση του απολογούμενου για την εξυπηρέτηση οποιονδήποτε σκοπιμοτήτων.

Exploration area   

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.