Η προστασία και ανάδειξη της μνημειακής και ιστορικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή, παρουσία της υπουργού πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του περιφερειάρχη, Χρήστου Μέτιου. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν συνεργάτες και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου πολιτισμού, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων και των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, ο αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης, Κωστής Σιμιτσής και στελέχη από τη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Ε.Σ.Π.Α. της Περιφέρειας, εξετάστηκε διεξοδικά η συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου σε μία σειρά από θέματα, όπως: 1) την επιτάχυνση των έργων του Υπουργείου (παρεμβάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, συντηρήσεις, αναστηλώσεις, εργασίες ανάδειξης και προσβασιμότητας) τα οποία εκτελούνται σε όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, 2) την ωρίμανση των μελετών για επεμβάσεις σε μνημεία που χρήζουν προστασίας και ανάδειξης, ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από το Ε.Σ.Π.Α. της Περιφέρειας με πόρους που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατασκευή του μουσειακού κελύφους στον τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης, στη συντήρηση των τοιχογραφιών της Παναγίας Κοσμοσώτειρας στις Φέρες, σε συνολικές παρεμβάσεις στα μνημεία της Σαμοθράκης, καθώς και άλλα έργα σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, 3) τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου και της Περιφέρειας, για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών, που θα επιτρέψουν την αποκατάσταση του κάστρου του Διδυμοτείχου και για τη λειτουργία του μεγάρου μουσικής Κομοτηνής.

Αναλυτικές ανακοινώσεις για τα έργα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη, θα υπάρξουν όταν ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για τη χρηματοδότησή τους, αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου. Πριν τη σύσκεψη, ο περιφερειάρχης ξενάγησε την υπουργό στο μέγαρο μουσικής Κομοτηνής.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.