Μία σοβαρή καταγγελία κάνει ο σύλλογος εργαζομένων στην «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η οποία αφορά μία απίθανη για τα ελληνικά δεδομένα, όπως σχολιάζει, οικονομική διένεξη της εταιρείας με την τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» βρίσκεται σε μία απίθανη, για τα ελληνικά δεδομένα, οικονομική διένεξη με την τράπεζα Πειραιώς, δεδομένου ότι για ένα δάνειο 250εκ.€ που πήρε η πρώτη το 2006, έχει πληρώσει έως σήμερα άνω των 320εκ.€, ενώ η τράπεζα εξακολουθεί να δεσμεύει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των σταθμών διοδίων. Την προηγούμενη εβδομάδα συζητήθηκε στο Πρωτοδικείο Αθηνών, η αγωγή της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» κατά της τράπεζας, με την οποία ζητά την ακύρωση της πρόωρης καταγγελίας δανειακής σύμβασης ύψους 250εκ.€ που είχε συναφθεί μεταξύ τους.

Επισημαίνουμε ότι, η καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους της τράπεζας έγινε το 2010, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια καθυστέρηση εκ μέρους της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και παρά το γεγονός ότι οι δόσεις εισπράττονταν κανονικά, ενώ αναπροσάρμοσε το επιτόκιο κοντά στο 3,2% από το αρχικό 0,7% που ίσχυε για τα πρώτα έξι χρόνια.
Έως σήμερα, η τράπεζα έχει πρόωρα εισπράξει, με το αναθεωρημένο επιτόκιο, όλες τις προβλεπόμενες από τη σύμβαση δόσεις (η οποία έληγε το 2022), με αποτέλεσμα η συνολική οικονομική επιβάρυνση για την «Εγνατία Οδός Α.Ε.», να υπερβαίνει το ποσό των 100εκ.€., λόγω της μονομερούς διαμόρφωσης δυσμενέστερων όρων αποπληρωμής του δανείου.

Επί της ουσίας, η τράπεζα, που από το 2010 έχει ενεχυριάσει το σύνολο σχεδόν των εσόδων διοδίων της Εγνατίας οδού, εισπράττει χρήματα που πληρώνουν οι χρήστες της οδού, τα οποία κανονικά προορίζονται για τη συντήρηση, λειτουργία και βελτίωση του αυτοκινητόδρομου. Η αποστέρηση των εσόδων διοδίων από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.», πέραν της προφανούς υποχρηματοδότησης της διαχείρισης του αυτοκινητόδρομου, δημιουργεί σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα και στην ίδια την εταιρεία για την εκπλήρωση των σκοπών της.

Θεωρούμε ότι, η υπόθεση αυτή, σε συνδυασμό με τη μακροχρόνια δέσμευση των εσόδων, πλήττει βάναυσα το δημόσιο συμφέρον, αφενός διότι στερεί από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» έσοδα που θα συνεισέφεραν στην αναγκαία βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ποιότητας και ασφάλειας της οδού, αφετέρου διότι η ίδια (και κατ’ επέκταση το ελληνικό δημόσιο) καλείται να πληρώσει ένα πρόσθετο χρηματικό ποσό, που θα μπορούσε να διατεθεί σε νέα αναπτυξιακά έργα».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.