Η έρευνα ικανοποίησης επισκεπτών του Δήμου Καβάλας, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018, δεν επιτρέπει τον ενθουσιασμό, αλλά και δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, ότι δεν δίνει μία νότα αισιοδοξίας για τα επόμενα έτη. Έχει αποτυπώσει μία εικόνα του τοπικού τουριστικού προϊόντος, που δεν απέχει από την πραγματικότητα και συγχρόνως την προοπτική που υπάρχει. Αναδεικνύει τα θετικά, αλλά και τα σημεία εκείνα που χρειάζονται βελτίωση, ή αναθεώρηση. Το βέβαιο είναι, ότι η έρευνα αυτή, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από τον Ιούνιο του 2016 έως και τον Μάιο του 2017, αποτελεί ένα χρήσιμο «εργαλείο», για τη χάραξη της μελλοντικής στρατηγικής στον τομέα του τουρισμού.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου, είναι η πρώτη οργανωμένη απόπειρα, από πλευράς Δήμου Καβάλας, με σκοπό την καταγραφή της ικανοποίησης των επισκεπτών για το τουριστικό προϊόν του τόπου. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή και τη συνεργασία του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας. Το δείγμα των χιλίων εξακοσίων, περίπου, ερωτηθέντων προερχόταν από τα ξενοδοχειακά καταλύματα της πόλης και της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.

«Αισθάνομαι πολύ υπερήφανη, διότι έγινε η έρευνα αυτή για πρώτη φορά. Όμως, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί, ώστε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα», σχολίασε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, ενώ αναφέρθηκε στις αδυναμίες που ανέδειξε η έρευνα. Είπε, συγκεκριμένα, ότι η δημοτική αρχή θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών και της στάθμευσης, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, καθώς και στη συνεργασία με τους επαγγελματίες που λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για το ζήτημα της καθαριότητας.

Στους στόχους, επίσης, είναι, η προσέλκυση επισκεπτών με υψηλότερο εισόδημα και η αύξηση του χρηματικού ποσού που καταναλώνουν στη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή. Η έρευνα περιλάμβανε ερωτήματα για το φύλο, την ηλικία, την μόρφωση, την επαγγελματική δραστηριότητα, το εισόδημα και, φυσικά, την εθνικότητα των επισκεπτών. Σε ποσοστό, όπως ανέφερε η Αν. Ιωσηφίδου, οι αλλοδαποί επισκέπτες κατέχουν το 58% σε σχέση με τους Έλληνες, κάτι που προκύπτει και από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, που αναδεικνύουν την Καβάλα ως πρώτο προορισμό μεταξύ των προορισμών της ηπειρωτικής χώρας, όσον αφορά το υψηλότερο ποσοστό στην αναλογία των αλλοδαπών επισκεπτών. Να σημειωθεί ότι, στην έρευνα συμμετείχαν 43 εθνικότητες επισκεπτών! Επίσης, ένα ποσοστό σχεδόν 62% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι επέλεξε την Καβάλα για διακοπές (αναψυχή και χαλάρωση), ενώ το 75% ήταν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 50 ετών.

Σχετικά με τον βαθμό ικανοποίησης, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δήλωσαν ευχαριστημένοι για τα ξενοδοχειακά καταλύματα, τα καταστήματα εστίασης, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τη συμπεριφορά των επαγγελματιών. Τα μνημεία που προσέλκυσαν περισσότερους επισκέπτες ήταν, κατά σειρά, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, το φρούριο και το παλιό υδραγωγείο (Καμάρες). Τέλος, ο μεγαλύτερος αριθμός των ερωτηθέντων δήλωσαν, ότι θα επισκέπτονταν την Καβάλα πάλι και ότι θα την πρότειναν ως τουριστικό προορισμό σε φίλους τους.

Όπως αναφέρθηκε, ακόμα, στην παρουσίαση, που έγινε στο Δημαρχείο, η έρευνα ολοκληρώθηκε πριν την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου 2017, στην οποία η Καβάλα δέχτηκε ένα πρωτοφανές τουριστικό κύμα. Στην επόμενη έρευνα το ερωτηματολόγιο θα εμπλουτιστεί και το δείγμα θα περιλαμβάνει και επισκέπτες που δεν διαμένουν σε ξενοδοχεία.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.