Ερώτηση για τις σοβαρότατες καταγγελίες που διατυπώθηκαν δημοσίως, από καθηγητές και φοιτητές των τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) στην Καβάλα, σχετικά με την εικόνα εγκατάλειψης της πανεπιστημιούπολης, λόγω έλλειψης προσωπικού καθαριότητας, κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου. Όπως σημείωσε σε δελτίο Τύπου, όλοι συνηγορούν στην διατύπωση του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Εδώ και ενάμιση χρόνο, με την πραγματοποίηση των μαθημάτων να γίνεται μόνο εξ αποστάσεως, είναι αδύνατο να συνεχιστεί και η μόνη ακαδημαϊκά σωστή λύση, είναι η επιστροφή του εκπαιδευτικού προσωπικού και των φοιτητών σε ένα ανοιχτό και λειτουργικό πανεπιστήμιο». Όμως, η εικόνα εγκατάλειψης του πανεπιστημίου δεν επιτρέπει την ασφαλή επιστροφή στην ακαδημαϊκή κανονικότητα, καθώς, αν και το πρόβλημα της μη κάλυψης των απαραίτητων για την δημόσια υγεία θέσεων διατυπώθηκε ως αίτημα προς το Υπουργείο παιδείας πριν από σχεδόν ένα χρόνο, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Όπως τονίζει η βουλευτής, είναι τέτοιο το μέγεθος της εγκατάλειψης, που οι καθηγητές του ιδρύματος πλήρωσαν από την τσέπη τους για την καθαριότητα των χώρων. Η κατάσταση δεν συνάδει με την σοβαρότητα που απαιτείται για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του COVID-19, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο φοιτητές, καθηγητές και λοιπό προσωπικό.

Η Σ. Ελευθεριάδου σημειώνει ότι, εντοπίζονται κενά και προβλήματα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) που αφορά την έναρξη της δια ζώσης λειτουργίας των πανεπιστημιακών σχολών, καθώς, πέρα της γενικόλογης αναφοράς στην χρήση μάσκας και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν υπάρχουν εκπαιδευτικά πρωτόκολλα, δεν ορίζεται ποιο προσωπικό θα ελέγχει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και των τεστ και με την πληρότητα στο 100% σε διαδικασίες που αφορούν στην διδασκαλία μαθημάτων υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής, ή ελεύθερης επιλογής), σεμιναρίων εργαστηρίων και κλινικών, ή πρακτικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου. Να τονιστεί, επίσης, η σοβαρότατη καταγγελία της αντιπροέδρου ΕΣΔΕΠ μελών του ΔΙ.ΠΑ.Ε., Αντωνίας Δελησταύρου, η οποία δήλωσε ότι: «Τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται, είναι αποκλειστικά για τα Σαββατοκύριακα που γίνονται τα μαθήματα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που έχουν δίδακτρα, όπου η καθαριότητα θα ανατεθεί σε εργολάβο». Η βουλευτής Καβάλας ρωτά την υπουργό παιδείας: 1) Γιατί δεν έχουν προχωρήσει οι προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης της έναρξης των μαθημάτων; 2) Πώς και πότε θα εξασφαλιστεί η αναγκαία καθαριότητα στην πανεπιστημιούπολη Καβάλας, ώστε να αρχίσουν πάλι τα δια ζώσης μαθήματα, όπως θα αρχίσουν στα υπόλοιπα πανεπιστήμια της χώρας; 3) Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με την μη θέρμανση των εγκαταστάσεων; 4) Προτίθεται να διορθώσει τις ασάφειες και τα λάθη της Κ.Υ.Α., που αφορά την έναρξη λειτουργίας των πανεπιστημιακών τμημάτων;


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.