Η Σ. Ελευθεριάδου θεωρεί ότι: «Το κοίτασμα του «Πρίνου», είναι μία απολύτως κερδοφόρα επιχείρηση»

0

Την δική της άποψη, για την βιωσιμότητα του πεδίου «Πρίνος» και για την κρατική βοήθεια προς την Energean, εκφράζει η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου, με το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Στις 21 Μαΐου 2020, ο υπουργός ανάπτυξης, κος Γεωργιαδής, ερωτηθείς, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, σχετικά με την εταιρία ENERGEAN και συγκεκριμένα για τα οικονομικά προβλήματα που φέρεται να αντιμετωπίζει το κοίτασμα του «Πρίνου», δηλαδή της Energean Kavala, λόγω COVID 19 και για το εάν έχει κάποιο σχέδιο η κυβέρνηση να ενισχύσει την εταιρεία, απάντησε ότι, η τιμή του πετρελαίου αρχίζει να ανεβαίνει και μάλιστα με πολύ μεγάλη ταχύτητα και δεν θα χρειαστεί παρέμβαση της πολιτείας, γιατί είναι μία αγορά τελείως διεθνής και καταφέρνει και εξισορροπεί.

Πραγματικά, η τιμή του πετρελαίου έχει ανέβει και σήμερα το βαρέλι πωλείται περίπου στα 65 δολάρια, τιμή ικανοποιητική, αφού βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών. Παρόλα αυτά και σε αντίθεση με τις ανωτέρω δηλώσεις του υπουργού, ενημερωθήκαμε προσφάτως ότι δόθηκε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κρατική στήριξη της Energean, αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις στα οικονομικά της εταιρείας από την πανδημία, την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και τις δυσκολίες πρόσβασης στην χρηματοδότηση. Ειδικότερα και βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε δύο μέτρα που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, τα οποία αναμένεται να κινητοποιήσουν συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ για την στήριξη της Energean συγκεκριμένα για τον «Πρίνο». H στήριξη θα λάβει την μορφή δημόσιας εγγύησης για εμπορικό δάνειο ύψους περίπου 90,5 εκατομμυρίων ευρώ, που θα συνάψει η Energean και δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ από το ελληνικό κράτος, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Το κοίτασμα του «Πρίνου», όμως, είναι μία απολύτως κερδοφόρα επιχείρηση, με λειτουργικά έξοδα για το 2019, 28 εκατομμύρια ευρώ και για το 2020, 20 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος ενίσχυσής του από το ελληνικό δημόσιο, έστω και με την μορφή της δανειοδότησης. Τα 120 εκατομμύρια ευρώ που παρουσιάζει ο όμιλος ως ζημία στην διετία 2019-2020, σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στην λειτουργία του «Πρίνου». Ειδικά με τα σημερινά δεδομένα στις τιμές του πετρελαίου και εφόσον το κοίτασμα του «Πρίνου» λειτουργεί με όλες τις δυνατότητες που έχει και παράγει τον ανώτατο αριθμό βαρελιών πετρελαίου ανά ημέρα, περίπου 2.500 βαρέλια, ώστε να αποδίδονται και τα royalties στο ελληνικό δημόσιο σύμφωνα και με την σύμβαση παραχώρησης, το τρέχον έτος αναμένεται να είναι επικερδές.

Τέλος, η ύπαρξη δανειακών υποχρεώσεων της μητρικής εταιρίας, ή κάποιες επιχειρηματικές κινήσεις που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, δεν δικαιολογούν σε καμία περίπτωση την προνομιακή μεταχείριση της συγκεκριμένης εταιρείας, σε σχέση με άλλες εταιρίες της χώρας μας, που πράγματι υπέστησαν ζωτικής σημασίας ζημία λόγω της πανδημίας.

Για τους παραπάνω λόγους, σύντομα θα υπάρξει κοινοβουλευτική παρέμβαση προς το αρμόδιο Υπουργείο, με την οποία θα ζητούνται στοιχεία που οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση, να προτείνει τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της ENERGEAN κι αν υφίσταται προϋπόθεση μείωσης του λειτουργικού κόστους στον «Πρίνο» για την χορήγηση της ενίσχυσης».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.