Τα τελευταία δεκαπέντε έτη, με μικρά διαλείμματα, η πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (Β.Φ.Λ.) και νυν ELFE (σ.σ. με τις θυγατρικές εταιρείες της) βρίσκεται σε κατάσταση εσωστρέφειας, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία, την παραγωγή και την κοινωνική ειρήνη στην τοπική κοινωνία. Αν και η εργασιακή κρίση, που κλυδώνισε, τα προηγούμενα πρόσφατα έτη, τη λειτουργία του εργοστασίου και περισσότερο την ηρεμία της τοπικής κοινωνίας, φαίνεται να βαίνει προς εκτόνωση και η κανονικότητα να έχει επιστρέψει στο εργοστάσιο, ένα νέο «αγκάθι» προέκυψε από τον Ιούνιο του 2017.

Τότε, όπως ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της ELFE στη συνάντηση των φορέων που συγκάλεσε η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας, η γενική συνέλευση των μετόχων της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (Δ.ΕΠ.Α.), αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο είσπραξης των χρημάτων, για την προμήθεια φυσικού αερίου προς τη λιπασματοβιομηχανία. Οι νέοι όροι δεν άρεσαν στον ιδιοκτήτη της ELFE και η επιχείρηση προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Εάν η προσφυγή δεν γίνει αποδεκτή, από το Δικαστήριο, δηλώθηκε ότι η ELFE αδυνατεί να ανταποκριθεί στους όρους πληρωμής που ζήτησε η Δ.ΕΠ.Α. Εκφράζεται, λοιπόν, ο φόβος, πως η Δ.ΕΠ.Α. θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου, το οποίο αποτελεί τη βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή των λιπασμάτων. Εάν πραγματοποιηθεί η απειλή αυτή, θα είναι ισχυρό κτύπημα για τη βιωσιμότητα του εργοστασίου και κατ’ επέκταση για την τοπική και εθνική οικονομία. Διότι, πρόκειται για την μοναδική λιπασματοβιομηχανία στην Ελλάδα, μετά το κλείσιμο του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη στα μέσα της δεκαετίας του 2000, προκειμένου να διασωθεί, όπως έλεγαν οι τότε κυβερνητικοί παράγοντες, το εργοστάσιο στη Νέα Καρβάλη.

Τότε, επίσης, έγινε η μετάβαση στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η αγορά της Β.Φ.Λ. από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η μετονομασία της σε ELFE (σ.σ. Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα) και εν συνεχεία, ο «κατακερματισμός» του παραγωγικού αντικειμένου σε θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες «φύτρωσαν σαν τα μανιτάρια», όπως είπε, χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του αναγνωρισμένου σωματείου εργαζομένων του εργοστασίου από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας, Νίκος Βογιατζίδης, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Καβάλας, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 2 Απριλίου 2019.

Η συνάντηση, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας, έγινε με σκοπό, να εκφραστεί η αγωνία σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και του συνόλου των εργαζόμενων στη βιομηχανία, καθώς και η βούληση να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου.

Μετά τον οικονομικό διευθυντή της ELFE, ο οποίος έδωσε στοιχεία για την οφειλή της εταιρείας προς τη Δ.ΕΠ.Α. και τόνισε ότι από το έτος 2010 κι έπειτα καταβλήθηκαν περισσότερα από 450 εκατομμύρια ευρώ, για την πληρωμή του φυσικού αερίου που κατανάλωσε η λιπασματοβιομηχανία, ο λόγος δόθηκε στους εκπροσώπους των φορέων. Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, όσο και οι υπόλοιποι που μίλησαν, ζήτησαν να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της βιομηχανίας, η προστασία του περιβάλλοντος και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η παρέμβαση του Ν. Βογιατζίδη, ο οποίος ζήτησε να προστεθεί στο κείμενο του ψηφίσματος και η ευθύνη του ιδιοκτήτη για τα προβλήματα στη λειτουργία της βιομηχανίας, προκάλεσε αντιδράσεις και μικρή ένταση στην αίθουσα συνεδριάσεων. Τελικά, με παρέμβαση της δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα, έγινε ένα «πάντρεμα» του κειμένου, με το (ομόφωνο) ψήφισμα που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας 1 Απριλίου 2019.

Αξιοσημείωτη, επίσης, ήταν η τοποθέτηση του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου, κ. Στεφάνου, ο οποίος διερωτήθηκε, γιατί κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα, στην προκειμένη περίπτωση να κλείσουν μία επιχείρηση που λειτουργεί καλά, έχει προοπτική και προσφέρει στην εθνική οικονομία. «Θέλουν να μας εγκλωβίσουν σε μία εσωστρέφεια», είπε και συμπλήρωσε ότι η Δ.ΕΠ.Α. θέλει να διχάσει, πάλι, την τοπική κοινωνία.

Αίσθηση προκάλεσε, τουλάχιστον σ’ εμάς, η δήλωση του διοικητικού στελέχους της ELFE, Γιάννη Τσάρα, ο οποίος ανέφερε στη σύντομη παρέμβασή του, ότι έρχονται νέοι επενδυτές στο εργοστάσιο και όλα θα πάνε καλά. Εννοεί, άραγε, ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει συμφωνήσει, ή βρίσκεται στη διαδικασία της συμφωνίας, για την πώληση όλων, ή μέρους των μετοχών του στη λιπασματοβιομηχανία;

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, απέναντι από το κτίριο του Επιμελητηρίου, στην πλατεία Ελευθερίας, ήταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι της λιπασματοβιομηχανίας, που αγωνιούν για τη συνέχιση της λειτουργίας της.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.