• Η Αναστασία Ιωσηφίδου, πρόεδρος της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια» του Δήμου Καβάλας, είναι άνθρωπος με έντονο ταμπεραμέντο. Όταν αισθάνεται, μάλιστα, ότι αδικείται ανεβάζει τους τόνους και φαίνεται, από τους άλλους, υπερβολική στην αντίδρασή της. Τις περισσότερες φορές, οι άλλοι μένουν στον τόνο της φωνής και δεν καταλαβαίνουν την ουσία. Θα θυμούνται κάποιοι από εσάς, ότι ο Μάκης Παπαδόπουλος την χαρακτήρισε «υστερική», γιατί ήρθε σε «αντιπαράθεση» με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, τότε που διεκδίκησε την αποζημίωση του ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ, για τη δημοτική έκταση που απαλλοτριώθηκε με σκοπό την επέκταση του κρηπιδώματος στο λιμάνι «Φίλιππος Β».
  • Όταν, λοιπόν, η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» αισθάνεται ότι «την πνίγει το δίκιο» αντιδρά δυναμικά. Η τελευταία δήλωση που έκανε, για τη σύγχυση που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα και συγκεκριμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σχετικά με τη «συμφωνία των Πρεσπών», αντιμετωπίστηκε με σκωπτικό ύφος από τον πρώην δήμαρχο Καβάλας, πρώην επικεφαλής του συνδυασμού «Καβάλα-Φίλιπποι-Καβάλα, Ανοιχτή Πόλη» και υποψήφιο περιφερειάρχη ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Κωστή Σιμιτσή, ο οποίος σχολίασε ότι οι απορίες της προέδρου της «Δημωφέλεια» είναι αστειότητες.
  • «Όταν πηγαίναμε στο εξωτερικό και πριν από λίγα χρόνια και πριν από τριάντα χρόνια, ξεχνάμε τι μας έλεγαν; Εγώ είχα ανάλογη εμπειρία το 1977 ως πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας σε ένα διεθνές φεστιβάλ, όπου μας ρωτούσαν, όταν τους λέγαμε ότι ερχόμασταν από την Μακεδονία, μα καλά Έλληνες δεν είστε; Αυτό το καθεστώς έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών όλων των κρατών», είπε.
  • Μην είσαι τόσο σίγουρος, Κωστή Σιμιτσή, ότι οι πολίτες όλων των κρατών αποδέχονται το «καθεστώς» αυτό. Όσοι ξένοι γνωρίζουν ιστορία, γεωγραφία και δεν είναι κακοπροαίρετοι απέναντι στην Ελλάδα, δεν έπεσαν θύματα στην προπαγάνδα των πολιτικών τους. Δεν μας είπες, ωστόσο, τι απάντησες σ’ εκείνους που ρώτησαν αν ήσασταν Έλληνες. Στη θέση σου, ένας συμπολίτης που σέβεται την ιστορία της πατρίδας του, θα απαντούσε: «Εμείς είμαστε Έλληνες, οι Σκοπιανοί δεν είναι Μακεδόνες».
  • Αυτό έκανε η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» στη διεθνή έκθεση τουρισμού στη Νέα Υόρκη, όταν οι Αμερικανοί επισκέπτες του ελληνικού περιπτέρου ρωτούσαν (εύλογα) αν η Καβάλα βρίσκεται στη βόρεια, ή στη νότια Μακεδονία. Διότι, εφόσον υπάρχει βόρεια Μακεδονία, θα υπάρχει και νότια.
  • Όλα αυτά τα χρόνια, που η προπαγάνδα των γειτόνων δούλευε άριστα, από την πλευρά μας δεν υπήρχε αντίδραση, ούτε από το επίσημο ελληνικό κράτος, ούτε από τους πολίτες (όπως εσύ), με αποτέλεσμα η ψευδο-ονομασία του γειτονικού κράτους να γίνει «καθεστώς» στη συνείδηση πολλών πολιτών ξένων κρατών. Είναι βέβαιο πως αν κάποιος τους ενημέρωνε σωστά, θα αντιλαμβάνονταν την πλάνη. Το ζήτημα, επομένως, είναι σοβαρό. Κι αν δεχτούμε την ονομασία «βόρεια Μακεδονία», εκτός των άλλων, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα και στον τουρισμό μας!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.