Η «Συμπαράταξη Πολιτών» σχολιάζει τον προϋπολογισμό του 2021: «Είναι ένας διαχειριστικός προϋπολογισμός με γραφειοκρατικό αποτύπωμα, χωρίς δυναμικές προοπτικές»

0

Ο Άρης Βέρρος και οι συνάδελφοι του, Σωτήρης Σωτηριάδης, Νίκος Μουρτασάγας, του συνδυασμού «Συμπαράταξη Πολιτών», εξακολουθούν να απέχουν από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας. Με αφορμή τη συζήτηση (και ψήφιση) του προϋπολογισμού του έτους 2021, στη συνεδρίαση της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου 2020, εξέδωσαν το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Δυστυχώς, μετά από δέκα συνεχόμενα χρόνια παρουσίας μας στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, για πρώτη φορά απουσιάζουμε από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Όπως είναι γνωστό, εδώ και είκοσι πέντε ημέρες, λάβαμε την απόφαση να απέχουμε απ’ όλες τις συνεδριάσεις δημοτικών και διοικητικών συμβουλίων του Δήμου. Ως ένας από τους τελευταίους τρόπους αντίδρασής μας απέναντι στον εμπαιγμό του δημάρχου, κου Μουριάδη, που δεν σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες. Επειδή όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι μας χαρακτηρίζει η συνέπεια, άγνωστη λέξη για κάποιους και δεν κάνουμε άλλα από αυτά που αποφασίζουμε, θα συνεχίσουμε να απέχουμε μέχρι να εφαρμόσει ο δήμαρχος τις αποφάσεις που έχουμε πάρει εδώ και μήνες. Να ανακαλέσει την έφεση που έχει ασκήσει εις βάρος των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Η αποχή μας, όμως, από τις συνεδριάσεις σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα μπούμε σε «καραντίνα». Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα γεγονότα, να προτείνουμε και να ασκούμε έλεγχο και κριτική, πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των συνδημοτών μας.

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η δημοτική Αρχή, διαπιστώνουμε ότι για ακόμα μία φορά δεν είναι πραγματικός, δεν είναι διεκδικητικός, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των δημοτών και δεν δίνει ουσιαστικές λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας. Στην ίδια ακριβώς πορεία, όπως συνέβαινε και επί θητείας της δημάρχου, Δ. Τσανάκα.

Από τα 57 εκατομμύρια ευρώ που προϋπολογίζονται ως έσοδα, αντιλαμβανόμαστε ότι μόνο τα 20 εκατομμύρια των τακτικών εσόδων είναι «σίγουρα». Για άλλη μια φορά, φυσικά, τα έκτακτα έσοδα, οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις και οι εισπράξεις από απαιτήσεις παρελθόντων οικονομικών ετών υπερεκτιμούνται. Άλλωστε και ο περσινός προϋπολογισμός ήταν της ίδιας λογικής, αφού τότε είχαν προϋπολογιστεί 65 εκατ. ευρώ, ενώ τελικά στα έσοδα για το 2020 δεν θα ξεπεράσουμε τα 45 εκατ. ευρώ, σύμφωνα, πάντοτε, με τις εκτιμήσεις της οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Απόδειξη της αναποτελεσματικότητας της σημερινής δημοτικής Αρχής, είναι και οι συνεχείς αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, αφού για το 2020 έφτασαν συνολικά τις 24 στον αριθμό (δύο αναμορφώσεις ανά μήνα).

Η ενίσχυση και στήριξη των κοινωνικών δομών και μάλιστα σε καιρό πανδημίας και οικονομικής κρίσης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για έναν ανθρωποκεντρικό και σύγχρονο Δήμο. Αντί γι’ αυτό, η διοίκηση Μουριάδη επιλέγει την μείωση των προϋπολογισθέντων ποσών για τις δομές αυτές. Ενώ, η μικρή αύξηση στα χρηματικά βοηθήματα σε απόρους, δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις βασικές ανάγκες των συνανθρώπων μας και πρέπει τα ποσά να αυξηθούν ακόμα περισσότερο.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας, είναι η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δρόμοι όπως και το κυκλοφοριακό. Παρόλα αυτά, όμως, διαπιστώνουμε να διατίθενται ελάχιστα ποσά για ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις και οδοσήμανση. Ενώ δεν προβλέπεται δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης περιφερειακά του κέντρου της πόλης. Επίσης, είναι ελάχιστα τα ποσά για ανανεώσεις, αναβαθμίσεις, συντηρήσεις χώρων πρασίνου, όπως και για επέκταση και συντήρηση δικτύων οδικού φωτισμού. Για άλλη μια χρονιά, απουσιάζει η εκτέλεση μικρών αναπτυξιακών έργων μέσα από έργα αυτεπιστασίας, που αποδεδειγμένα είναι ποιοτικότερα και οικονομικότερα.

Είναι θετικό ότι προβλέπεται η κατασκευή ενός νέου, επιτέλους, δημοτικού κυνοκομείου, αλλά δυστυχώς, απουσιάζουν δράσεις ενημέρωσης προς την κοινωνία που αφορούν ζητήματα για τα αδέσποτα ζώα, όπως η νομοθεσία, η υιοθεσία, η αποτροπή εγκατάλειψης οικόσιτων ζώων συντροφιάς κ.λπ. Θεωρούμε, επίσης, ότι η μικρή αύξηση του ποσού για τις στειρώσεις, δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες. Να θυμόμαστε πως και η αντιμετώπισή μας απέναντι στα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, είναι καθρέφτης του πολιτισμού μας.

Δυστυχώς, διαπιστώνουμε την απουσία μελετών για έργα προστασίας του Δήμου από ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, π.χ. μελέτη προστασίας της παράκτιας ζώνης, μελέτη προστασίας και κατασκευής δικτύου πυροπροστασίας-πυρόσβεσης για το περιαστικό πράσινο και τα δάση κ.α. Ενώ, για το μεγάλο πρόβλημα που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν προβλέπονται ποσά για δράσεις ενημέρωσης των δημοτών μας και ενέργειες που σχετίζονται με την ανακύκλωση (π.χ. τοποθέτηση καφέ κάδων για την κομποστοποίηση). Ώστε να καταφέρουμε να αυξήσουμε ουσιαστικά το ποσοστό της ανακύκλωσης (δεν ξεπερνά σήμερα το 10%) και να μειώσουμε δραστικά τον όγκο των απορριμμάτων που οδηγούνται στον Χ.Υ.Τ.Α. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα και την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την μείωση κόστους που βαραίνει τις τσέπες των Καβαλιωτών.

Για ακόμα μία χρονιά, δεν προβλέπεται η διαχείριση της λυματολάσπης, αλλά και η λειτουργία του φυτωρίου-θερμοκηπίου του Δήμου. Ο προϋπολογισμός της δημοτικής Αρχής, δεν διεκδικεί έσοδα που όφειλε να αποδώσει το κράτος, τα οποία παρακρατήθηκαν την περίοδο των μνημονίων και δεν έχουν αποδοθεί ως σήμερα στους Δήμους της χώρας. Δεν διεκδικεί γενναία έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν λόγω υγειονομικής κρίσης, αφού μέχρι και σήμερα έχουν δοθεί μόνο 200 εκατ. ευρώ από τα 4 δις που ζήτησε η Κ.Ε.Δ.Ε. για όλους τους Δήμους.

Δεν διεκδικεί ακίνητη περιουσία για να την αξιοποιήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, όπως η παραχώρηση: του 19% του παλιού νοσοκομείου, των παλιών δικαστηρίων, για τη δημιουργία π.χ. δημοτικής πινακοθήκης, της χερσαίας ζώνης του επιβατικού λιμανιού «Απόστολος Παύλος» κ.λπ. Δυστυχώς, για άλλη μια χρονιά στο ίδιο έργο θεατές. Ένας διαχειριστικός προϋπολογισμός με γραφειοκρατικό αποτύπωμα, χωρίς δυναμικές προοπτικές, που να διαγράφουν στο βάθος αναπτυξιακούς στόχους.

Ένας προϋπολογισμός χωρίς όραμα και στρατηγικό σχεδιασμό, που θα απαλλάξει επιτέλους την Καβάλα από τα μικροπολιτικά συμφέροντα, τα φθηνά επικοινωνιακά σόου και την μίζερη «λάμψη». Οι Καβαλιώτισσες και οι Καβαλιώτες αξίζουμε μία καλύτερη ζωή, πιο ανθρώπινη και πιο ποιοτική. Δεν αρκούν, όμως, μόνο οι φυσικές ομορφιές του τόπου μας, αλλά χρειαζόμαστε και ανθρώπους με όραμα, με γνώσεις-ικανότητες και κυρίως ισχυρή θέληση για αλλαγή. Όπως έχει γράψει και ο Nelson Mandela: «Όραμα χωρίς δράση, είναι απλά ένα όνειρο. Δράση χωρίς όραμα, είναι χάσιμο χρόνου. Όραμα και δράση μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.