Η Συμπαράταξη Πολιτών και ο επικεφαλής της, Άρης Βέρρος, αισθάνονται την ανάγκη να συγχαρούν το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού και προσωπικά τον πρόεδρο, Γιάννη Βύζικα, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την άψογη διοργάνωση του πρώτου επιστημονικού συνεδρίου για τον καπνό.

Η αγάπη για την πόλη, η σπουδαιότητα του θέματος και η ανιδιοτελής προσπάθεια για την περαιτέρω ανάδειξη της τοπικής ιστορίας είναι τα απαραίτητα συστατικά για να χτίσει η πόλη και οι πολίτες της το μέλλον. Η εκάστοτε τοπική αρχή οφείλει να επενδύσει πάνω στην ιστορία της Καβάλας. Οφείλει να «εκμεταλλευτεί» την πλούσια παρακαταθήκη των αγώνων των καπνεργατών/τριων. Έχει καθήκον να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να γνωρίσουν οι κάτοικοι της Καβάλας τη σημασία που έπαιξε το συνδικαλιστικό κίνημα εκείνης της εποχή, την αρμονική συνύπαρξη λαών και θρησκειών και φυσικά τις θυσίες των ανθρώπων, που χάρη σ’ αυτούς μπορούμε σήμερα να περηφανευόμαστε για τον πλούτο των ζωντανών αναμνήσεων.

Όμως, κύρια και πάνω απ’ όλα, οφείλει να κάνει τα αδύνατα-δυνατά για να αξιοποιήσει το κτιριακό απόθεμα που άφησε εκείνη η εποχή. Να παλέψει με όλες της τις δυνάμεις ώστε να έχει η πόλη το Μουσείο Καπνού που της αξίζει. Να εξαντλήσει τα περιθώρια, ώστε το ιστορικό αρχείο του ΙΚΚΙΚ να μη κινδυνέψει.

Όλα τα παραπάνω, έχουν αναδειχτεί ως ανάγκη εδώ και πολλά χρόνια. Ευελπιστούμε ότι το επιστημονικό συνέδριο θα υπενθυμίζει τη σημαντικότητα υλοποίησης των ανοιχτών ζητημάτων, ώστε να μη κινδυνεύσει η πλούσια ιστορική παρακαταθήκη της Καβάλας. Γιατί η «παγκόσμια Καβάλα», η «μέκκα του καπνού», αξίζει να στολιστεί με τη φορεσιά της ιστορίας της.

Για τη Συμπαράταξη Πολιτών,

ο επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος,

Άρης Βέρρος


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.