Η έντονη βροχόπτωση το περασμένο Σαββατοκύριακο, κυρίως το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, ήταν μία πολύ καλή δοκιμασία για το επίπεδο ετοιμότητας του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, ήταν ένα δυνατό “crash test”, στο οποίο το προσωπικό λειτούργησε με επαγγελματισμό. Ωστόσο, ο Δεκέμβριος αναμένεται να είναι βροχερός μήνας και είναι πιθανό να σημειωθούν νέα έντονα καιρικά φαινόμενα. Γι’ αυτό, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή. Επ’ ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017, επίσης, ο Στ. Κιβράκης συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν την έκθεση σε κίνδυνο, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν ακραία φαινόμενα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, έκανε ειδική μνεία στις υποδομές και στο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών και φορέων. Μετά την ενημέρωση των ελληνικών αρχών από τις αντίστοιχες της Βουλγαρίας, είπε, για επικείμενη αύξηση του όγκου των υδάτων στους ποταμούς Έβρο και Νέστο, ενημερώθηκαν αμέσως στην περιοχή ο Δήμος Νέστου, ο Τ.Ο.Ε.Β. (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) Χρυσούπολης και η 20η Τεθωρακισμένη Μεραρχία, προκειμένου να τεθούν σε ετοιμότητα το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν.

Παρά την ένταση του φαινομένου, όμως, δεν δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα. Αφενός γιατί το φράγμα της Δ.Ε.Η. στον Θησαυρό λειτούργησε ως «ανάχωμα» στη μεγάλη ροή νερού στον ποταμό Νέστο και αφετέρου το δίκτυο των αποστραγγιστικών τάφρων και των καθαρών ρεμάτων, που έγιναν με μέριμνα της Π.Ε. Καβάλας και του Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσούπολης, βοήθησαν στην εκτόνωση της κατάστασης. «Οι υποδομές μας άντεξαν και ο σχεδιασμός δούλεψε καλά», σχολίασε ο Θ. Μαρκόπουλος, ενώ πρόσθεσε, έπειτα από σχετική ερώτηση του «Κ.Τ.», ότι και στις κατοικημένες περιοχές δεν αναφέρθηκαν σοβαρά προβλήματα.

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης έδωσε απάντηση στην κριτική που δέχεται ο ίδιος και η διοίκηση της Π.Ε. Καβάλας, από μερίδα του τοπικού Τύπου, για την έλλειψη έργου. Την τελευταία τριετία πραγματοποιήθηκαν είκοσι ένα έργα στο Νομό, μία καλή επίδοση όπως σημείωσε, ενώ υπάρχει μία λίστα έργων που είναι «ώριμα», αλλά το ηλεκτρονικό σύστημα διεξαγωγής των δημοπρασιών «δένει τα χέρια» της διοίκησης για την υλοποίηση τους. Εξέφρασε, τέλος, το παράπονο, ότι η κριτική που ασκείται είναι στοχευμένη και εμπαθής.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.