-Το ζήτημα της «σιδηροδρομικής Εγνατίας» έδειξε, άλλη μια φορά, ότι το βλέμμα των γειτόνων είναι συνεχώς στραμμένο πάνω στην Καβάλα. Αυτό «πιστοποιεί» την ξεχωριστή θέση που κατέχει στην περιοχή, η οποία μπορεί να «εκτοξευθεί» με έργα σαν αυτό του σιδηροδρομικού άξονα από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Όταν γνωστοποιήθηκε ότι, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.) προτείνει την χάραξη Θεσσαλονίκη-Αμφίπολη-Αμυγδαλεώνας-Νέα Καρβάλη, εμφανίστηκε μία «εναλλακτική» χάραξη μέσω των πόλεων των Σερρών και της Δράμας. Ο «εμπνευστής» της δεύτερης χάραξης, μάλιστα, υποβάθμισε την «σιδηροδρομική Εγνατία», λέγοντας ότι ο Ο.Σ.Ε. επιχειρεί να κατασκευάσει έναν προαστιακό σιδηρόδρομο στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης και να τον «βαφτίσει» ανατολικό κλάδο της «σιδηροδρομικής Εγνατίας».

-Αν θέλει, πραγματικά, ο Ο.Σ.Ε. να κατασκευάσει προαστιακό σιδηρόδρομο στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, γιατί πρότεινε την χάραξη Αμφίπολη-Αμυγδαλεώνας-Νέα Καρβάλη και όχι μία γραμμή, η οποία θα συνδέσει την «πρωτεύουσα» της βόρειας Ελλάδας, με έξι αστικά κέντρα μεσαίου μεγέθους, όπως υποστηρίζει ο εμπνευστής της «εναλλακτικής» πρότασης, δηλαδή τις πόλεις Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη; Έτσι, οι Θεσσαλονικείς θα έχουν άμεση πρόσβαση στις πόλεις αυτές και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

-Ο Ο.Σ.Ε. κατέθεσε την συγκεκριμένη χάραξη, γιατί δεν επιθυμεί να κατασκευάσει έναν προαστιακό σιδηρόδρομο, αλλά κάτι περισσότερο από μία γραμμή που θα συνδέει επτά αστικά κέντρα και την ύπαιθρο που βρίσκεται μεταξύ τους. Κάποιος τρίτος θα αναρωτηθεί, εύλογα, γιατί ένα εμπόρευμα, ή ένας επιβάτης, να ταξιδέψει από την Θεσσαλονίκη στην Καβάλα μέσω Σερρών και Δράμας; Αν θέλει να επισκεφτεί τις όμορφες πόλεις των Σερρών και της Δράμας, θα πάρει το τρένο από την Θεσσαλονίκη και θα ταξιδέψει στην υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή, η οποία συνεχίζει προς την Θράκη.

-Το πρόβλημα, άλλωστε, στην υφιστάμενη γραμμή υπάρχει μετά τον σταθμό της Δράμας, αφού οι επιβάτες επιβιβάζονται σε λεωφορεία (του Ο.Σ.Ε.), για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς ανατολάς. Το τμήμα από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Δράμα λειτουργεί κανονικά. Και εξυπηρετεί τους κατοίκους των δύο αστικών κέντρων των Σερρών και της Δράμας, οι οποίοι δεν χρειάζεται να περάσουν και από την Καβάλα, αν επιθυμούν να ταξιδέψουν προς την Αλεξανδρούπολη.

-Οι κάτοικοι της Θράκης, ωστόσο, γιατί πρέπει να φτάσουν στην Θεσσαλονίκη διασχίζοντας όλη την ανατολική Μακεδονία και τους Νομούς Σερρών, Κιλκίς; Είμαστε βέβαιοι ότι, αν ερωτηθεί ένας κάτοικος της Αλεξανδρούπολης, θα απαντήσει ότι προτιμάει να ταξιδέψει στον ανατολικό κλάδο της «σιδηροδρομικής Εγνατίας». Αυτό κάνει στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας οδού, που μείωσε σημαντικά την χιλιομετρική, αλλά κυρίως την χρονική απόσταση στην διαδρομή Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη. Οι οδηγοί, πλέον, μετακινούνται με ταχύτητα και ασφάλεια από δυσμάς προς ανατολάς και το αντίστροφο, αφού παρακάμφθηκαν πόλεις και χωριά, καθώς και επικίνδυνα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύοπυ.


2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ρε πληρωμένοι κονδυλοφόροι, πόσο σανό θα μας ταϊσετε ακόμα για “περάσετε” αυτό το σιδηροδρομικό έκτρωμα; Για το αν η “Σιδηροδρομική Εγνατία” είναι στην πραγματικότητα προαστιακός που στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τους εργολάβους της Θεσσαλονίκης, αρκούν 10 λέξεις: Καβαλλαρι, Λαγκαδικια, Δρυμος, Λουτρα Βόλβης(!), Νέα Μάδυτος, Βρασνα, Αμφίπολη, Ποδοχωρι, Αυλη, Αμυγδαλεώνας. Είναι οι στάσεις που θα κάνει το τρένο! Κάτι μεταξύ αστικού και υπεραστικού ΚΤΕΛ! Κι όσο οι Καβαλιώτες τρώγονται με Δραμινούς και Σερραίους για το ποια χάραξη εξυπηρετεί καλύτερα την Περιφέρεια, οι άλλοι θα κάνουν τη δουλίτσα τους.

    • Δεχόμαστε οποιαδήποτε άποψη είναι τεκμηριωμένη και υποβάλλεται με ευπρέπεια. Εσείς ούτε τεκμηριωμένη άποψη καταθέτετε, ούτε το κάνετε με ευπρέπεια. Αν θεωρείτε ότι στην κατασκευή της “σιδηροδρομικής Εγνατίας” γίνεται “παιχνίδι” από εργολάβους, οφείλετε να το στηρίξετε με αποδείξεις. Επίσης, αναρωτιόμαστε πως βγάλατε το συμπέρασμα ότι “τρώγονται” μεταξύ τους οι Καβαλιώτες, με τους Σερραίους και τους Δραμινούς. Στην χάραξη της “σιδηροδορμικής Εγνατίας” που πρότεινε ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.) αντέδρασαν μόνο οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, ο Κώστας Κατσιμίγας και μερικοί άλλοι. Έως σήμερα, δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση από φορείς των Νομών Δράμας και Σερρών.
      Όσον αφορά τον χαρακτηρισμό “πληρωμένοι κονδυλοφόροι” είναι υβριστικός και απαράδεκτος! Η ύβρης, είναι το “επιχείρημα” εκείνων που δεν έχουν επιχείρημα και τεκμηριωμένη άποψη. Δεν μας πτοούν οι ανώνυμες υβριστικές τοποθετήσεις. Εμείς έχουμε άποψη, το δικαίωμα και το θάρρος να την εκφράζουμε δημόσια, ελεύθερα και επώνυμα!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.