-Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει αναλυτικότερα για την πρόταση του, σχετικά με την ικανοποίηση του αιτήματος που δέχτηκε από το τοπικό συμβούλιο Αμυγδαλεώνα, για την κατασκευή καινούργιο σχολείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα Λυκείου στο χωριό. Μία μικρή αναφορά έκανε στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

-Η πρόταση που θα καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση, αφορά στην κατασκευή ενός σύγχρονου σχολείου ειδικής εκπαίδευσης. Προφανώς και αποτελεί προσωπική επιλογή του δημάρχου, την οποία υποψιαζόμαστε ότι δεν συζήτησε προηγουμένως με την αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τους υπεύθυνους της ειδικής εκπαίδευσης. Όπως και στις υπόλοιπες σχολικές μονάδες, έτσι και στην ειδική εκπαίδευση, η ίδρυση, λειτουργία, συγχώνευση, κατάργηση και οποιαδήποτε μεταβολή σχολείων, αποφασίζεται με εισήγηση από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και με γνωμοδότηση των οικείων τοπικών και δημοτικών συμβουλίων.

-Απ’ όσο γνωρίζουμε, στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας/Θάσου λειτουργούν δύο σχολικές δομές ειδικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο, το οποία στεγάζεται στο κτήριο του παλιού Πειραματικού Γυμνασίου Καβάλας. Και το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο στεγάζεται, αν δεν κάνουμε λάθος, απέναντι από τον ιερό ναό Αγίου Γρηγορίου στη Νέα Καρβάλη.

-Το ερώτημα που τίθεται, επομένως, είναι το εξής. Υπάρχει κάποιο έλλειμμα, ή κενό, στην ειδική εκπαίδευση και χρειάζεται η λειτουργία ενός ακόμα ειδικού σχολείου στο Νομό Καβάλας; Το ερώτημα αυτό μπορούν να απαντήσουν μόνο οι υπηρεσιακοί παράγοντες της (τοπικής) εκπαίδευσης. Εμείς νομίζουμε πως δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Γιατί, λοιπόν, ο Θ. Μουριάδης θα κάνει τέτοια πρόταση για τον Αμυγδαλεώνα στο δημοτικό συμβούλιο; Για καθαρά πολιτικό λόγο, είναι η απάντηση.

-Ο δήμαρχος υποσχέθηκε στο τοπικό συμβούλιο Αμυγδαλεώνα, ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα για την κατασκευή καινούργιου διδακτηρίου επιπέδου Λυκείου, αφού στο χωριό λειτουργεί δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο. Ωστόσο, στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων υπάρχει, εδώ και μερικές δεκαετίες, Γυμνάσιο-Λύκειο στις Κρηνίδες. Αντιλαμβάνεστε ότι, η κατασκευή δεύτερου Λυκείου στην ίδια Δημοτική Ενότητα, θα δημιουργήσει πρόβλημα στην σχολική μονάδα των Κρηνίδων. Αυτό αναφέρει και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, η οποία διαθέτει τα απαραίτητα αριθμητικά στοιχεία όλων των σχολείων του Νομού.

-Ο Θ. Μουριάδης, επομένως, δεν μπορεί να αγνοήσει τα πραγματικά στοιχεία και την αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, γι’ αυτό και επιχειρεί μία (ακόμα) πολιτική «ντρίμπλα», προτείνοντας την ανέγερση ενός σχολείου ειδικής εκπαίδευσης. Θεωρούμε πως η πρόταση αυτή θα απορριφθεί από την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, διότι είναι μη ρεαλιστική και έχει πολιτικό χαρακτήρα.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.