-Η πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας για το έτος 2021 δεν πραγματοποιήθηκε, διότι δεν υπήρξε απαρτία δημοτικών συμβούλων. Ο λόγος είναι, η αποχώρηση των περισσότερων δημοτικών συμβούλων τριών παρατάξεων της «αντιπολίτευσης». Με δήλωση των επικεφαλής προς τον πρόεδρο, Κώστα Πεφάνη, αποχώρησαν οι παρατάξεις «Ανάσα για τον Δήμο» (επικεφαλής Δήμητρα Τσανάκα), «Ο Τόπος της Ζωής μας» (επικεφαλής Χρυσόστομος (Μάκης) Παπαδόπουλος) και «Συνεργασία για την Καβάλα» (επικεφαλής Νίκος Ξανθόπουλος).

-Δυστυχώς, ούτε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ούτε ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, δεν προσπάθησαν να μεταπείσουν τις τρεις παρατάξεις να παραμείνουν στη συνεδρίαση. Ο Θ. Μουριάδης, μάλιστα, είπε ότι το 2021 θα γίνει μία νέα αρχή και όποιος θέλει να «συμμετέχει», μπορεί να «συμμετέχει». Ωστόσο, από τη δήλωση της Δ. Τσανάκα φαίνεται ότι, το «ρήγμα» στην πολιτική σχέση μεταξύ της δημοτικής Αρχής και των «αντιπολιτευόμενων» παρατάξεων βαθαίνει περισσότερο. «Η συμπεριφορά σας, κύριε δήμαρχε, μας παρασέρνει σε έναν κατήφορο, που δεν ξέρω που θα οδηγήσει. Δεν πάμε καλά. Και είναι ευθύνη όλων μας, αλλά το μεγαλύτερο μερίδιο έχετε εσείς», είπε.

-Ο δήμαρχος απάντησε πως θα συνεχίσει να ασκεί διοίκηση μέσω των δημοτικών επιτροπών, όπως του δίνει δικαίωμα να κάνει ο νόμος (του «Κλεισθένη»), αγνοώντας το δημοτικό συμβούλιο στο οποίο έχει την μειοψηφία των εδρών. Δυστυχώς, η «διορθωτική παρέμβαση» της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας έδωσε τη δυνατότητα στους δημάρχους της μειοψηφίας να ασκήσουν διοίκηση, αλλά απαξίωσε το κορυφαίο συλλογικό όργανο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

-Ο Θ. Μουριάδης σχολίασε, ακόμα, ότι και η Δ. Τσανάκα ήταν δήμαρχος της μειοψηφίας λέγοντας: «Μήπως ξεχάσατε τι ποσοστό πήρατε την πρώτη Κυριακή των εκλογών;». Στις εκλογές του 2014, ο συνδυασμός «Ανάσα για τον Δήμο» με επικεφαλής την Δ. Τσανάκα κατέλαβε την 1η θέση με 9.220 ψήφους (ποσοστό 24,48%). Το ποσοστό συμμετοχής των δημοτών ήταν 58,06%. Τη δεύτερη Κυριακή, η Δ. Τσανάκα αναδείχτηκε δήμαρχος με 18.560 ψήφους (ποσοστό 57,55%). Το ποσοστό συμμετοχής των δημοτών ήταν 55,15%.

-Στις εκλογές του 2019, που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο συνδυασμός «Ανάσα για τον Δήμο» έλαβε 10.011 ψήφους (ποσοστό 28,78%) και αναδείχτηκε, πάλι, στην 1η θέση. Σημειωτέον ότι, αύξησε την εκλογική του δύναμη, ενώ είχε έναν περισσότερο αντίπαλο συνδυασμό (οι συνδυασμοί το 2014 ήταν 8 και το 2019 ήταν 9). Το ποσοστό συμμετοχής των δημοτών ήταν 54% (σ.σ. αυξήθηκε και ο αριθμός των εγγραμμένων ψηφοφόρων κατά 375). Τη δεύτερη Κυριακή, η Δ. Τσανάκα πήρε 10.226 ψήφους (ποσοστό 38,18%), ενώ δήμαρχος αναδείχτηκε ο Θ. Μουριάδης με 16.560 ψήφους (ποσοστό 61,82%). Δηλαδή, έλαβε 2.000 ψήφους λιγότερους, σε σύγκριση με την Δ. Τσανάκα στον β΄ γύρο των εκλογών του 2014! Ακόμα, ο Θ. Μουριάδης, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Σύγχρονος Δήμος», έλαβε 1.203 ψήφους λιγότερες από τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη» του Κωστή Σιμιτσή το 2014, του οποίου είναι πολιτική συνέχεια. Αναδείχτηκε δήμαρχος Καβάλας, τέλος, από το 41% των εγγεγραμμένων στον εκλογικό κατάλογο, ενώ η Δ. Τσανάκα από το 55% το 2014.

-Από τα παραπάνω προκύπτει ότι, ο Θ. Μουριάδης είναι δήμαρχος μιας πολιτικής και κοινωνικής ελίτ της Καβάλας, η οποία προσπαθεί να επιβάλλει στην πλειοψηφία των Καβαλιωτών, με αντιδημοκρατικό τρόπο, την δική της «κουλτούρα». Για τον τρόπο που διοικεί ο Θ. Μουριάδης τον Δήμο Καβάλας, ευθύνονται κι αυτοί που τον στήριξαν στις εκλογές και τον στηρίζουν, πολιτικά, στο δημοτικό συμβούλιο.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.