Με επιτυχία διεξήχθη στον Λιμένα Θάσου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Καλογερικού», η παρουσίαση του τρίτομου επιστημονικού συγγράμματος της συγγραφέως, Γεωργίας-Γοργούς Αλεξίου, με τίτλο: «Το αθλητικό πνεύμα διαμέσου των αιώνων στον ελληνικό ποιητικό λόγο». Το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: «Η συγγραφεύς στο έργο της κάνει μία επισταμένη και πλήρη αναφορά των επινικίων ύμνων προς τους αθλητές από την αρχαϊκή εποχή, την κλασική περίοδο, την ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή, το Βυζάντιο, τον Μεσαίωνα και τις εκφράσεις που πήρε στην Τουρκοκρατία, έως τη νεώτερη εποχή και τις ημέρες μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του «Καλογερικού», με τη διοργάνωση της Φιλοπνευματικής Στέγης Θάσου «Αιθρία νήσος». Ομιλητές ήταν, εκτός από τη συγγραφέα, η πολιτική επιστήμων και ποιήτρια, Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, ο συγγραφέας, Γιώργος Σαράτσης και ο ποιητής, Γιάννης Αρκέτος. Τον συντονισμό είχε ο σκηνοθέτης αρχαϊκών δρώμενων, Γιώργος Φωτεινός. Οι απαγγελίες των αρχαίων υμνογράφων διανθίστηκαν μελωδικά με την αρχαϊκή λύρα χέλυς, από τον μουσικό Άγγελο Ζαγοριανό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: o εκπρόσωπος του μητροπολίτη Φ.Ν.Θ., αιδεσιμολογιότατος Χρήστος Καραπατάκης, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της  «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νικόλαος Χρυσάφης, οι επίτιμοι δημότες Θάσου, αρχαιολόγοι Τόνι Κοζέλι και Εμμανουέλα Κοζέλι, η μουσικός της δημοτικής χορωδίας Θάσου, Πελαγία Αναγνωστάκη, οι εκπαιδευτικοί, Γιάννης Μαύρος, ο τέως διευθυντής του δημοτικού σχολείου Θάσου, Γεώργιος Παπαδόπουλος, η νηπιαγωγός, Ρούλα Παπαδοπούλου, η εκπαιδευτικός, Τούλα Συκούδη, ο ιατρός, Κώστας Σεϊτανίδης, ο αρχιτέκτονας, Νίκος Λογκάρης, ο θεατρικός συγγραφέας, Παναγιώτης Τουρτουρόπουλος και άλλοι πολίτες της Θάσου, αληθινοί φίλοι του ποιητικού λόγου και της ελληνικής ιστορίας, που θέλησαν να απολαύσουν μία ελληνοπρεπή βραδιά αφιερωμένη στην αρχαία Ελλάδα και στα αθλητικά της ιδεώδη. Η εκδήλωση κράτησε περίπου δύο ώρες και το εκλεκτό κοινό απέδειξε ότι πραγματικά αγαπάει τέτοιες εκδηλώσεις πολιτισμού, που μας γυρίζουν, μέσω των απαγγελιών, των ύμνων, της αρχαϊκής λύρας, της πλούσιας βιβλιογραφίας και ανάλυσης, στις ιστορικές ρίζες και μας φέρνουν σε επαφή με τις αρχαίες καταβολές μας. Κι αν η ποίηση έχει ένα συγκεκριμένο κοινό, συνήθως ειδικό και μικρό, φανταστείτε πόσο πιο μικρό κοινό έχουν τα επιστημονικά ιστορικά συγγράμματα. Γι’ αυτό ήταν μία ευχάριστη έκπληξη, η ευλαβική συμμετοχή των ακροατών στην εκδήλωση. Άλλωστε, στη Κιβωτό του Νώε δεν μπήκανε πολλοί, αλλά αυτοί που διέσωσαν όλο τον κόσμο!».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.