Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης διοργάνωσε, ως εταίρος του ευρωπαϊκού έργου Smart Circular Procurement, «CircPro»/έξυπνες διαδικασίες κυκλικών προμηθειών», τη 2η συνάντηση εργασίας της περιφερειακής ομάδας εφαρμογής. Σκοπός της συνάντησης, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, ήταν η συζήτηση θεμάτων που αφορούν στην προώθηση της μετάβασης των Περιφερειών των εταίρων σε εθνικές και περιφερειακές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, που σχετίζονται με την κυκλική οικονομία (Circular Economy), αυξάνοντας την εφαρμογή των κυκλικών προμηθειών.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: ο Αλέξης Πολίτης, εντεταλμένος σύμβουλος ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. εκπροσωπώντας τον περιφερειάρχη, μέλη του Steering Group του έργου, εκπρόσωποι από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Α.Μ.-Θ., την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., την εταιρεία Συστήματα Sunlight Recycling, καθώς και εκπρόσωποι του τεχνικού συμβούλου του ΠΤΑ ΑΜΘ για την υποστήριξη του έργου «CircPro».

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ο εντοπισμός ορθών πρακτικών προμηθειών, που περιλαμβάνουν στοιχεία κυκλικών και πράσινων κριτηρίων, μέσα από ην παρουσίαση των διδαγμάτων και παραδειγμάτων που προέκυψαν στη 2η διαπεριφερειακή συνάντηση εταίρων του έργου και η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με καλές πρακτικές. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν παραδείγματα προμηθειών εντός της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. μέσα από τις εμπειρίες εκπροσώπων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως καλές πρακτικές ενσωμάτωσης κριτηρίων πράσινης, ή/και κυκλικής οικονομίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, έγιναν οι παρουσιάσεις για την περίπτωση του Δ.Π.Θ. σε ότι αφορά την ενσωμάτωση πράσινων δημόσιων προμηθειών, καθώς και για τα παραδείγματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων από την ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε. Χρήσιμες ήταν και οι πληροφορίες που δόθηκαν αναφορικά με τα αποτελέσματα ενός άλλου έργου του προγράμματος Interreg EUROPE, το CESME, το οποίο αφορά την κυκλική οικονομία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη χρηματοδότησή τους και στο οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα υλοποίησης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και προτάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και τοποθέτηση επί προβληματισμών και θεμάτων που αφορούν στο αντικείμενο του έργου, αλλά και των επόμενων βημάτων που πρέπει να γίνουν σε ότι αφορά τις εργασίες της παρούσας περιφερειακής ομάδας εφαρμογής του έργου «CircPro». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο CircPro, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG EUROPE, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.interregeurope.eu/circpro/.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.