Από το Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.) Νέας Περάμου λάβαμε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Όσοι έχουν παρακολουθήσει την πορεία του προγράμματος Saftas (Students Academy of Film and Theatre Awards) από τις ενημερώσεις της προηγούμενης σχολικής περιόδου, γνωρίζουν πως το ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα έχει σκοπό να φέρει τους μαθητές σχολείων από έξι διαφορετικές χώρες (Γαλλία, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Ελλάδα) κοντά στις τέχνες του θεάτρου και του κινηματογράφου. Γνωρίζουν, επίσης, πως η ομάδα Saftas του ΓΕ.Λ. Νέας Περάμου υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του προγράμματος. Τι έγινε, όμως, από τον Ιούνιο έως και τώρα;
Μέσα στο καλοκαίρι, μία μικρή ομάδα παιδιών του προγράμματος συμμετείχε στην παράσταση «Ορέστεια», σε σκηνοθεσία του Γ. Χουβαρδά, που ανέβηκε στους Φιλίππους στα τέλη Ιουλίου. Ένα μήνα αργότερα, όταν σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Σύλλογο της Νέας Περάμου, το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας «ταξίδεψε» στον τόπο μας, δεν αφήσαμε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Καθηγητές και μαθητές παρακολουθήσαμε -δίπλα στο κύμα- ταινίες που βραβεύτηκαν στο φεστιβάλ, σε ένα ιδιότυπο θερινό σινεμαδάκι, που «έστησε» ο Μορφωτικός Σύλλογος, τον οποίο και ευχαριστούμε για τη διοργάνωση.
Εκείνες τις ημέρες ήρθαμε σε μία πρώτη επαφή με την κ. Ελευθερία Καβάκα, που ασχολείται χρόνια με το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και τη διοργάνωσή του και από κοινού σχεδιάσαμε την επίσκεψη της ομάδας μας στο φεστιβάλ της Δράμας, που πραγματοποιήθηκε 19-24 Σεπτεμβρίου 2016. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μία ομάδα μαθητών πήρε συνεντεύξεις από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, κ. Αντώνη Παπαδόπουλο και τον σκηνοθέτη, κ. Θοδωρή Βουρνά και παρακολούθησε ταινίες που προβλήθηκαν στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακού Βίντεο, «Ένας πλανήτης – Μία ευκαιρία». Μία δεύτερη ομάδα παρακολούθησε το δημιουργικό εργαστήρι φωτογραφίας από τον κ. Γρηγόρη Βλασσά.
Εκτός των υπολοίπων, μέσα στο καλοκαίρι είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε από κοντά και την εξαίρετη ηθοποιό του θεάτρου μας και εξαιρετικό άνθρωπο, κ. Λυδία Φωτοπούλου. Η κ. Φωτοπούλου δέχτηκε να μας παραχωρήσει μία συνέντευξη που αφορούσε τόσο στο προσωπικό της έργο και πορεία, όσο και την άποψή της για το σύγχρονο θέατρο, κυρίως το ελληνικό. Παρόλο που οι μαθητές μας είχαν προετοιμάσει τη συνέντευξη, η γλυκύτητα και η καλή προαίρεση της κ. Φωτοπούλου, γρήγορα παρέσυρε τα παιδιά σε μία κουβέντα πολύ πιο πλατιά και ουσιαστική από αυτή που είχαν ετοιμάσει και γι’ αυτό την ευχαριστούμε από καρδιάς.
Και ήλθε το φθινόπωρο και μαζί με αυτό, ο δεύτερος χρόνος του προγράμματος στη διάρκεια του οποίου ήταν προγραμματισμένες δύο μετακινήσεις μαθητών, η πρώτη εκ των οποίων στην πόλη Μοάνια της Ισπανίας. Σε αυτή τη συνάντηση κάθε χώρα είχε να προετοιμάσει μία μικρή ταινία sweded, ή πρωτότυπη και το tableau vivant ενός πίνακα. Η ομάδα Saftas Erasmus+ του ΓΕ.Λ. Νέας Περάμου αποφασίσαμε να γυρίσουμε ένα sweded φιλμ. Έχοντας στο μυαλό μας πως το ευρύτερο θέμα του προγράμματος: «ο άλλος», αποφασίσαμε να γυρίσουμε μία σκηνή από το Shrek 1. Όσο για το tableau vivant, αποφασίσαμε πως ένας πολύ χαρακτηριστικός πίνακας Έλληνα δημιουργού, είναι οι «Tέσσερις εποχές» του Γιάννη Τσαρούχη. Τόσο την ταινία, όσο και το tableau vivant, μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα του σχολείου: lyk-n-peram.kav.sch.gr.
Και… Galicia, esperanos!!!
Στις 6 Νοεμβρίου 2016, μία ομάδα πέντε μαθητριών και τριών καθηγητών, ταξίδεψε στη Μοάνια της Ισπανίας, ώστε να συμμετάσχει στη δεύτερη διακρατική συνάντηση μαθητών και καθηγητών στο πλαίσιο του προγράμματος. Οι μαθήτριες ήταν οι: Ανθή Καραΐτη, Στέλλα Κουκούτση- Καρανάσιου, Ειρήνη Μυτιληναίου, Αρετή Χρυσανίδου και Θεοδώρα Ψαρρά. Από τους καθηγητές της παιδαγωγικής ομάδας του Saftas συνόδευσαν τις μαθήτριες οι: Κατερίνα Αράπογλου, Βασίλης Πηγαδάς, Ευδοκία Γιαγμουρίδου. Οι μαθήτριες, όπως γίνεται πάντα σε ευρωπαϊκά προγράμματα σχολικών συμπράξεων, φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες Ισπανών συμμαθητών τους, οι οποίες πρόσφεραν άψογη και ζεστή φιλοξενία.
Στη διάρκεια της εβδομάδας, οι μαθήτριες συμμετείχαν σε τέσσερα εργαστήρια: κινηματογράφου, θεάτρου, μουσικής και παρουσίασης. Στο εργαστήρι του κινηματογράφου, ετοίμασαν μία ταινία μικρού μήκους, στο εργαστήρι του θεάτρου ένα μικρό θεατρικό μονόπρακτο, στο εργαστήρι μουσικής το soundtrack για την ταινία μικρού μήκους και μουσική επένδυση για το θεατρικό. Τέλος, οι μαθήτριες που εργάστηκαν στην παρουσίαση «έστησαν» την παρουσίαση της τελικής εκδήλωσης, στην οποία παρουσιάστηκε το έργο των επιμέρους εργαστηρίων, καθώς και οι μικρές ταινίες και τα tableaux vivants όλων των χωρών. Η εκδήλωση έγινε την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016 και την παρακολούθησαν γονείς, μαθητές και φίλοι του ισπανικού σχολείου.
Το εξαιρετικό με τις δράσεις που οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν, ήταν ότι οι ομάδες δεν ήταν εθνικές, αλλά πολυπολιτισμικές. Η κάθε ομάδα είχε και έναν Έλληνα μαθητή και ένα Γάλλο και ένα Ιταλό και ένα Ισπανό και ένα Πολωνό και ένα Τούρκο. Οι μαθητές όλων των χωρών –ανάμεσα σε αυτούς και οι δικοί μας– συνειδητοποίησαν στην πράξη, ότι η διαφορετικότητα είναι ευλογία και εφαλτήριο προόδου για τις κοινότητες, αρκεί ο καθένας να είναι αποφασισμένος να μάθει από τον άλλο και να συνεργαστεί μαζί του.
Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016 ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην Ισπανία. Από δω κι πέρα, εκτός των άλλων δράσεων της ομάδας, θα προετοιμάσουμε την επόμενη μετακίνηση μαθητών στο φεστιβάλ κινηματογράφου “Premier Plans” στην Ανζέ της Γαλλίας. Κι αυτό για το οποίο όλη η ελληνική ομάδα Saftas Erasmus+ ανυπομονεί, είναι να έρθει ο καιρός να φιλοξενήσουμε εμείς τους μαθητές και καθηγητές, που θα επισκεφτούν το σχολείο μας τον προσεχή Μάρτιο. Επομένως, σύντομα θα έχετε νέα μας».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.