Από τις 13 έως και τις 23 Ιουλίου 2019, νέοι και νέες από τους Φιλίππους και την Καβάλα συμμετείχαν σ’ ένα ακόμα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ Youth in Action, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του εθνικού φορέα της Πορτογαλίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν τέσσερις χώρες, με «συντονίστρια» την Πορτογαλία. Στους εταίρους ήταν ακόμα η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ιταλία. Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα ακόλουθα: «Την Ελλάδα είχε την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπήσει, η άτυπη ομάδα νέων 4YOUTH, με τη συμμετοχή επτά νέων μουσικών εθελοντών κι ενός αρχηγού. Τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων εκπροσώπησαν οι: Θεοφάνης Σαλβερίδης στο πιάνο και Ελευθέριος Κελετσόγλου στον μπαγλαμά. Τη Δημοτική Ενότητα Καβάλας οι: Μιρέλα Τσερπίσταλη, Δωροθέα Τσουρού, Ζαχαρίας Χατζηαντωνίου, Γιώργος Αδαμόπουλος, Αθανασία Τηγανή. Οι νέοι συμμετείχαν στη διεθνή συναυλία Feira Raiana 2019, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Unesco, υπό τη μουσική διεύθυνση και ενορχήστρωση του αρχιμουσικού, Joao Abrantes, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Filarmonika Idanhense στην πόλη Idanha a Nova της Περιφέρειας Castello Branco, προβάλλοντας την μουσική παράδοση του τόπου και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των νέων. Συμμετείχαν, ακόμα, σε πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις, εργαστήρια παραδοσιακής μουσικής και κατασκευής οργάνων, αθλητικές δραστηριότητες και εργαστήρια μουσικοθεραπείας και παραδοσιακών χορών.

Συνεργάστηκαν με τους εταίρους των άλλων χωρών, πρόβαλαν την ιστορία, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την ελληνική κουζίνα, αντάλλαξαν ιδέες και δημιούργησαν στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με όλες τις ομάδες. Μέσα από το πρόγραμμα πετύχαμε την ισομερή συμμετοχή, την ανάπτυξη διαπολιτισμικών σχέσεων, την προώθηση της δημοκρατίας και της συνεργασίας και κυρίως, την ανάδειξη του πολιτισμού ως μέσο εκπαίδευσης και συνεργασίας των λαών».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.