-Η Τάνια Ελευθεριάδου έχει ενημέρωση για τα «εσωτερικά πράγματα» στα Πετρέλαια Καβάλας, γι’ αυτό κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις στην Βουλή των Ελλήνων. Όμως, αγαπητή Τάνια μου, η μονόπλευρη ενημέρωση δημιουργεί, πάντα, μία μεροληψία. Στην προκειμένη περίπτωση η πηγή της ενημέρωσης σου είναι οι πρώην εργαζόμενοι, ή όπως σωστά τους αποκαλείς απολυμένους κι αυτό είναι ζήτημα για την δική σου, πρωτίστως, αξιοπιστία όταν μιλάς από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων.

-Για παράδειγμα, ανέφερες στην ομιλία σου στην ολομέλεια, για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στον κόλπο της Καβάλας προς την Energean, ότι η παραχωρησιούχος εταιρεία, δηλαδή η Energean, διατηρεί την παραγωγή στον «Πρίνο» σταθερά κάτω από τα 2.500 βαρέλια ημερησίως, για να μην πληρώνει στο ελληνικό Δημόσιο τα λεγόμενα royalties (τα έσοδα από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων).

-Είναι μία απλοϊκή, κατά την άποψη μου, τοποθέτηση, που δεν αρμόζει σε εκπρόσωπο της τοπικής κοινωνίας στο εθνικό Κοινοβούλιο. Η θέση αυτή, παρά αυτό που πιστεύεις, δεν κάνει «ζημιά» στην Energean,  ούτε προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση, δηλαδή κριτική στην κυβέρνηση για την (χρονική) επέκταση της σύμβασης.

-Αν ζητούσες, όμως, να συναντηθείς με τα διοικητικά στελέχη των Πετρελαίων Καβάλας, ή με κάποιο στέλεχος της Energean , θα έπαιρνες απάντηση στο ερώτημα γιατί η (ημερήσια) παραγωγή στον «Πρίνο» δεν υπερβαίνει τα 2.500 βαρέλια. Και το κυριότερο, θα σου έδιναν τα πραγματικά στοιχεία για την παραγωγή, ώστε να τοποθετηθείς με ακρίβεια στην Βουλή.

-Δεν νομίζω, Τάνια μου, ότι η Energean σκοπίμως κρατάει χαμηλά την παραγωγή για να έχει οικονομική ζημία. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο στην επιχειρηματική λογική. Άλλωστε, τα στελέχη της Energean λογοδοτούν στους μετόχους της εταιρείας κι αν ισχύει η σκόπιμη μειωμένη παραγωγή, πρέπει να απολυθούν!

-Επίσης, αν δεν κάνω λάθος, το ποσοστό των royalties είναι καθορισμένο στην σύμβαση, είτε η παραγωγή είναι 2.500, είτε 5.000, είτε 10.000 βαρέλια ημερησίως. Και δεν νομίζω πως η καταβολή του ποσοστού αυτού, το οποίο πρέπει να είναι μονοψήφιο, αποτελεί «βραχνά» για μία εταιρεία που είναι εισηγμένη σε Χρηματιστήρια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.