• «Μ’ ένα σμπάρο τέσσερα τρυγόνια»! Μέσα σε 43 ημέρες, οι Έλληνες και οι Ελληνίδες συμμετείχαν σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις! Περιφερειακές, δημοτικές, ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές και «ξεμπέρδεψαν» για τα επόμενα τέσσερα έτη.
  • Οι εθνικές εκλογές, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2019, ολοκλήρωσαν το «γαϊτανάκι» με μία ενδιαφέρουσα ανατροπή του πολιτικού σκηνικού. Η Νέα Δημοκρατία, που άγγιξε το 40%, αναδείχτηκε πρώτο κόμμα και θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Συγχαίρουμε τους νικητές για την επίτευξη του στόχου.
  • Ωστόσο, ο μεγάλος νικητής κι αυτών των εκλογών, είναι το κόμμα της «αποχής», με ποσοστό 42%. Οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στο συγκεκριμένο κόμμα, το οποίο καταλαμβάνει σταθερά την 1η θέση στις εκλογές της τελευταίας δεκαετίας, είτε είναι περιφερειακές, είτε δημοτικές, είτε ευρωεκλογές, είτε εθνικές. Είναι παράδοξο ότι ένα κόμμα με ποσοστό 42%, όχι μόνο δεν σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά δεν εκπροσωπείται και στο Κοινοβούλιο!
  • Να συνεχίσουμε, όμως, με τα συγχαρητήρια στο κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., διότι αναδείχτηκε ο κυρίαρχος πόλος της προοδευτικής Αριστεράς. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυριάρχησε στα παλιά «προπύργια» του Πα.Σο.Κ. (Αχαΐα, Κρήτη) στη Β΄ Περιφέρεια Αττικής, στην Άρτα και στην Ξάνθη. Ο βασιλιάς (Πα.Σο.Κ.) πέθανε, ζήτω ο νέος βασιλιάς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)!
  • Το «Κίνημα Αλλαγής» (ΚΙΝ.ΑΛ.) κατέλαβε την 3η θέση και του αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί στις προηγούμενες εκλογές «είδε την πλάτη» της «Χρυσής Αυγής». Να συγχαρούμε, ακόμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), γιατί διατήρησε τις δυνάμεις του στο κλίμα πολιτικής πόλωσης. Και βεβαίως, τα κόμματα της «Ελληνικής Λύσης» και «ΜέΡΑ 25», για την πρώτη συμμετοχή τους στη Βουλή. Αυτά είναι τα έξι κόμματα που υπερέβησαν το «κατώφλι» του 3% και θα εξέλεξαν βουλευτές. Κατά την άποψη μας, το όριο για την είσοδο στο Κοινοβούλιο πρέπει να αυξηθεί από το 3% στο 5%, για να εκλείψει ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός στην ελληνική Δημοκρατία.
  • Να δώσουμε συγχαρητήρια στους εκλεγέντες βουλευτές του Νομού Καβάλας. Είναι ευχάριστο, θεωρούμε, ότι μετά την Αλεξάνδρα Τσανάκα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εξέλεξε άλλη μία γυναίκα, την Σουλτάνα (Τάνια) Ελευθεριάδου. Η επιτυχία της είναι σημαντική, διότι ξεπέρασε σε σταυρούς προτίμησης και τους τρεις πρώην βουλευτές του κόμματος (Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη, Γιώργο Παπαφιλίππου)!
  • Τέλος, τις τρεις έδρες της Νέας Δημοκρατίας κατέλαβαν οι: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιάννης Πασχαλίδης, Μακάριος Λαζαρίδης. Δηλαδή, στη νέα Βουλή, ο Νομός Καβάλας θα έχει ανανεωμένη εκπροσώπηση κατά τα 3/4. Ακόμα ένα θετικό στοιχείο, που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
  • Εν κατακλείδι, αυτές οι εθνικές εκλογές έδειξαν ότι επιστρέφει η λογική στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, έπειτα από το θέατρο του παραλόγου που βιώσαμε τα προηγούμενα δέκα και κυρίως τα τέσσερα τελευταία έτη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.