KAVALA AIRPORT, INTRAKAT, 22MAR2019

  • Θεωρούμε ότι, το ζήτημα των περιοριστικών μέτρων στην είσοδο τουριστών από την βαλκανική ενδοχώρα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, ανέδειξε και την λανθασμένη στρατηγική στην τουριστική προβολή, από πλευράς των επαγγελματιών του χώρου και, κυρίως, των αιρετών της αυτοδιοίκησης. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, εναπέθεσαν την ελπίδα να «σωθεί» η φετινή τουριστική περίοδος στον οδικό τουρισμό και στις βαλκανικές αγορές. Ωστόσο, επιρρίπτουν την ευθύνη, για την χαμηλότερη της προσδοκώμενης κίνηση, τις αποφάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για τον περιορισμό των εισαγόμενων φορέων του ιού.
  • Αλήθεια, τι περίμεναν οι τουριστικοί πράκτορες, οι ξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, οι δήμαρχοι, οι πρόεδροι φορέων, όπως τα Επιμελητήρια και όλοι όσοι ασκούν κριτική, να λειτουργούν όλες οι πύλες εισόδου στη χώρα, λιμάνια, αερολιμένες, συνοριακοί σταθμοί, επί 24ωρου βάσεως και σε όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου με κλιμάκια, είτε του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), είτε των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, είτε μικτών, για να γίνονται χιλιάδες τεστ ελέγχου του ιού; Αυτό εννοούσε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης, με τη δήλωση: «Δυστυχώς, οι προσδοκίες μας διαψεύστηκαν. Αν δεν μπορείς να δημιουργήσεις τα εχέγγυα, δεν υπάρχει λόγος να παροτρύνεις τους ανθρώπους του τουρισμού να ανοίξουν τις ξενοδοχειακές μονάδες τους»;
  • Φίλτατε πρόεδρε, οι επαγγελματίες πίεζαν την κυβέρνηση, να ανακοινώσει την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Ελλάδα. Και μάλιστα, όσο πιο σύντομα γινόταν, για να μη χαθεί η σεζόν. Όταν ορίστηκε η ημερομηνία, δεν γνώριζε κανείς ότι μετά από μερικές εβδομάδες θα έρθει νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας και ειδικότερα στη βαλκανική γειτονιά μας. Μελετώντας τα νέα και ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα, η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει ορισμένα μέτρα. Αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο μόνο από τον τελωνειακό σταθμό του Προμαχώνα και επιπλέον, βλέποντας ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος δεν είναι αποτελεσματικός, οι επισκέπτες να έχουν μαζί τους ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ.
  • Γιατί οι επαγγελματίες, δεν κάνουν κριτική στους τουριστικούς πράκτορες και στις αεροπορικές εταιρείες, που προωθούν τους τουρίστες σε άλλους «δημοφιλείς» και μη προορισμούς στην Ελλάδα και εξαιρούν την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης; Η Lufthansa, ο μεγάλος αερομεταφορέας της Γερμανίας, εκτός από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, δεν συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα των πτήσεων της το καλοκαίρι άλλον αερολιμένα στη βόρεια Ελλάδα.
  • Μακάρι να μειωθούν τα κρούσματα στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και να επαναλειτουργήσουν οι συνοριακοί σταθμοί στα βόρεια σύνορα της χώρας, για να συνεχιστεί, με ασφάλεια, η άφιξη των βαλκάνιων επισκεπτών. Εκείνοι και εκείνες που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, δεν θα πτοηθούν από το αρνητικό τεστ.
  • Αγαπητέ πρόεδρε των ξενοδόχων Καβάλας, αν η μεγάλη μερίδα των Πολωνών και των Τσέχων τουριστών κατευθύνεται προς τη Θάσο, είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει αυτούς που διαχειρίζονται την τουριστική προβολή του τόπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.