Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, διευθύνουσα σύμβουλος και country manager της Energean στην Ελλάδα, την συμφωνία που υπεγράφη στο Κάιρο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η οποία προβλέπει την εξαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω των τερματικών σταθμών υγροποίησης της Αιγύπτου.

Μιλώντας την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, κατά την διάρκεια του 13ου South Eastern Europe Energy Dialogue που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Θεσσαλονίκη και σε πάνελ, με θέμα: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα ενεργειακά διλήμματα της Ευρώπης», η Κατερίνα Σάρδη ανέφερε ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά χώρες όπως η Ελλάδα, θα πρέπει να εκμεταλλευθούν στην πράξη την συμφωνία που επιτεύχθηκε, στην προσπάθειά τους να μειώσουν την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, διασφαλίζοντας μία νέα πηγή φυσικού αερίου και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές». Πρόσθεσε ότι, παράλληλα πρέπει να επιδιωχθεί η πραγματοποίηση των απαιτούμενων επενδύσεων στην περαιτέρω έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών μας πόρων, προκειμένου να καλυφθούν οι προβλεπόμενες ανάγκες σε υδρογονάνθρακες και να μην βρεθεί η Ευρώπη αντιμέτωπη με ανάλογη κρίση στο μέλλον. Κατά την άποψη της, εκτός από την επίτευξη του στόχου, για πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου κατά 80% έως το Νοέμβριο και κατά 90% στην συνέχεια, είναι απαραίτητη η ενίσχυση των υποδομών στην Ευρώπη, με έμφαση στην δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τα κύρια σημεία υποδοχής LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) προς την κατανάλωση.

Η διευθύνουσα σύμβουλος και country manager της Energean στην Ελλάδα εκτίμησε ότι, η επένδυση στην αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και στις απαιτούμενες υποδομές, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια, χωρίς να φαλκιδεύει τον στόχο της μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών. «Το υδρογόνο είναι η επόμενη σελίδα, ωστόσο δεν είναι δυνατό να αγνοήσουμε τις τρέχουσες και τις άμεσες ανάγκες. Άλλωστε, για την δημιουργία αγοράς υδρογόνου, που θα λειτουργήσει με ανταγωνιστικούς όρους, θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να δοθούν κίνητρα ανάλογα με εκείνα που δόθηκαν στην αφετηρία της προσπάθειας διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα».

Τέλος, αναφέρθηκε στις ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων επενδύσεις που έχει σε εξέλιξη η Energean, με επίκεντρο την παραγωγή φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στους σχεδιασμούς της εταιρείας για την δημιουργία του πρώτου συγκροτήματος αποθήκευσης CO2 στον «Πρίνο», με παράλληλη παραγωγή οικολογικού υδρογόνου (Eco H2), καθώς και στα οφέλη που τα projects αυτά θα έχουν για το περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Exploration area   

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.