«Η Καντάτα Ελευθερίας» του Χρ. Λεοντή από το Μουσικό Σχολείο Καβάλας

0

Εν όψει του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, το Μουσικό Σχολείο Καβάλας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, θα παρουσιάσει το έργο του διακεκριμένου Έλληνα συνθέτη, Χρήστου Λεοντή, «Καντάτα Ελευθερίας». Ο συνθέτης, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της μουσικής και χαρακτηριστικά δείγματα λόγου του Σολωμού, του Ρήγα και του Μακρυγιάννη, συνθέτει σε μορφή τριπτύχου τις ιδέες του και αναδεικνύει τα στοιχεία που προδίδουν σ’ αυτές ενότητα και συνοχή, παρά τις εγγενείς τους διαφορές και τα διαφορετικά ιστορικά συμφραζόμενα που απηχούν.

Πρόκειται, ακριβώς, για τα στοιχεία που συγκροτούν τη βάση του οικοδομήματος της δημοκρατικής πολιτικής παράδοσης του ελληνισμού. Επιπλέον, ο χαρακτήρας του έργου είναι περισσότερο επίκαιρος παρά ποτέ, γεγονός που επισημαίνεται και από τον ίδιο τον συνθέτη, ο οποίος γράφει: «Μπροστά σ’ αυτή τη βαρβαρότητα και την απαξία της καθημερινότητας, αλλά και έχοντας κατά νου τη δύναμη, τα αισθήματα και το ήθος των νέων ανθρώπων, προσπαθώ με την Καντάτα της Ελευθερίας να ξαναφέρω στη συλλογική μνήμη και να ανασύρω στο προσκήνιο αυτό που αναφέρει ο Ευριπίδης στη «Ιφιγένεια στην Αυλίδα»: «Να κυνηγάς την αρετή, σπουδαίο».

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο ηθοποιός, Άγγελος Αντωνόπουλος, ο οποίος θα απαγγείλει αποσπάσματα του έργου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 στις 20.00, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.