Επί τρία χρόνια(!), χειμώνες και καλοκαίρια, η Δήμητρα Χατζηαδάμ, είχε την ευκαιρία να ζήσει από πολύ κοντά την καθημερινότητα των παλικαριών που υπηρετούν στην Προεδρική Φρουρά. Τους γνωστούς εύζωνες, συνεχιστές της ιστορίας και της παράδοσης του ένδοξου αυτού τμήματος του ελληνικού στρατού, που συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες στιγμές της πολεμικής ιστορίας της Ελλάδας, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έως και το έπος του ελληνοϊταλικού πολέμου. Στην Πίνδο, οι έλληνες εύζωνες με την ιαχή «αέρα», κατατρόπωσαν τις επίλεκτες μεραρχίες του ιταλικού στρατού και έγραψαν άλλη μία «χρυσή σελίδα» στην ένδοξη ιστορία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Για το απαράμιλλο θάρρος και τον ηρωισμό τους στα πεδία των μαχών, οι εύζωνες τιμήθηκαν από το ελληνικό κράτος και έγιναν οι «φύλακες» του Προεδρικού Μεγάρου. Σήμερα, οι εύζωνες ενσαρκώνουν την ελληνική λεβεντιά και αποτελούν, όπως είπε η Δ. Χατζηαδάμ, ένα από τα brand names (σήμα κατατεθέν) της Ελλάδας παγκοσμίως. «Απίστευτη υπηρηφάνεια και λεβεντιά», ανέφερε η Καβαλιώτισσα, που είναι διαπιστευμένη φωτογράφος στην Προεδρία της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε, ότι η φωτογράφηση αυτή ήταν μία μεγάλη πρόκληση για εκείνη.
Από τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, η Δ. Χατζηδάμ θα παρουσιάσει και στη γενέτειρά της, την Καβάλα, τη δουλειά αυτή, που απέσπασε τα συγχαρητήρια από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, όταν την επισκέφτηκαν στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα. Στη δημοτική καπναποθήκη θα εκτεθεί ένα δείγμα της δουλειάς, με σαράντα επιλεγμένες φωτογραφίες, από τις τρεις χιλιάδες(!) συνολικά, που τράβηξε η φωτογράφος. Κάποιες από αυτές περιλαμβάνονται στο ειδικό λεύκωμα που «επισφράγισε» την τριετή «συμβίωση» με τους εύζωνες.
Την ίδια ημέρα, Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016, στο αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας, θα πραγματοποιηθεί μία επίσης σημαντική εκδήλωση, η οποία αποσκοπεί στην παρουσίαση του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων ως μνημείου, αλλά και ως χώρου παραστάσεων. Την εκδήλωση διοργανώνει η Ένωση Επιστημόνων Γυναικών Καβάλας, σε συνεργασία με το σωματείο «Διάζωμα», για τη διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων ελληνικών θεάτρων. Για την μουσικοθεατρική αυτή εκδήλωση μίλησαν, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο Καβάλας την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, η πρόεδρος της Ένωσης Επιστημόνων Γυναικών Καβάλας, Μαρία Μαυρίδου και το μέλος, Χάιδω Κουκούλη, η οποία συμμετέχει και στο σωματείο «Διάζωμα». Το μουσικό μέρος θα είναι ένα αφιέρωμα στον συνθέτη, Γιώργο Κουρουπό, ενώ θα τραγουδήσει ο βαρύτονος, Σπύρος Σακκάς. Και οι δύο εκδηλώσεις που προαναφέρθηκαν, εντάσσονται στο πρόγραμμα των «Ελευθέριων» της Καβάλας και όπως σημείωσε η πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου, αναβαθμίζουν τον φετινό εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.