• Εκτίναξη των απολύσεων και της ανεργίας στον κλάδο της εστίασης «βλέπει» ο γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου καφεζυθοπωλών, Μιχάλης Μεταξάς, ο οποίος είπε, σε συνέντευξη που έδωσε στην τοπική εφημερίδα «Ενήμερος», ότι: «Δεν είμαι αισιόδοξος για το επόμενο διάστημα, διότι από τις 15 Ιουλίου θα επιτραπούν οι απολύσεις σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οπότε είναι λογικό με πενήντα τοις εκατό πτώση του τζίρου που έχουμε τώρα, κάπου εκεί θα κυμανθεί και το ποσοστό απολύσεων των απασχολούμενων. Πιστεύω ότι θα έρθει μεγάλο κύμα ανεργίας, αλλά και λουκέτων σε πολλά καταστήματα που θα έρθουν από Σεπτέμβριο και μετά. Εύχομαι να μη βγω αληθινός, αλλά αυτή είναι η άποψη μου».
  • Η δική μας άποψη είναι, ότι οποιαδήποτε θέση εργασίας είναι σημαντική. Κι αν χαθεί έστω και μία, είναι μεγάλο πλήγμα για την οικονομία. Σήμερα, οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος ανησυχούν γιατί θα χαθούν, πιθανόν, οι μισές θέσεις εργασίας στην εστίαση. Χθες, ανησυχούσαν οι έμποροι, γιατί την περίοδο των μνημονίων μπήκαν λουκέτα σε πολλά εμπορικά καταστήματα και χάθηκαν θέσεις εργασίας. Όμως, το μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία ήταν το κλείσιμο των εργοστασίων και των βιοτεχνιών και παλιότερα των καπναποθηκών.
  • Τότε χάθηκαν πολλές και πραγματικά ποιοτικές θέσεις εργασίας. Διότι, οι μισθοί των καπνεργατών και των εργατών στις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες είχαν σημαντική αγοραστική αξία. Δυστυχώς, τα «χαρτζιλίκια» που παίρνουν σήμερα οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην εστίαση, δεν επαρκούν ούτε για το ζειν! Εκτός από επισφαλείς, όπως αποδεικνύεται, οι θέσεις εργασίας στην εστίαση είναι στην πλειοψηφία μερικής ασφάλισης και λοιπών εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Δεν πιστεύουμε πως οι δεκάδες νέοι και νέες, που βγάζουν ένα μεροκάματο στα εστιατόρια, τις ταβέρνες, τις καφετέριες και τα άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είχαν όνειρο να γίνουν υπάλληλοι σε τέτοιες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα εκείνοι και εκείνες που σπούδασαν και έχουν πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Θα χαθούν, επομένως, μερικές θέσεις μερικής και εποχικής απασχόλησης και ο Μ. Μεταξάς μιλάει για «τσουνάμι» απολύσεων! Αναρωτιόμαστε πόσοι και πόσες από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που θα απολυθούν έχουν δικαίωμα να πάρουν το επίδομα ανεργίας;
  • Όσον αφορά τα «λουκέτα» στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι λυπηρό βεβαίως, αλλά και αναμενόμενο θα λέγαμε. Ακόμα και στην καλή εποχή έκλειναν καταστήματα εστίασης και ο λόγος ήταν, ο υπερβολικός αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός «φραπεδούπολη», για τις πόλεις που έχουν πολλές καφετερίες. Κι όσοι θεωρούν ότι είναι αποτέλεσμα της τουριστικής ανάπτυξης κάνουν λάθος! Τα μνημόνια και η πανδημία είναι ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις στρεβλές και λανθασμένες αντιλήψεις για το οικονομικό μοντέλο στην Καβάλα, τη Θάσο και την Ελλάδα. Να δημιουργήσουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας, οι οποίες θα είναι ανθεκτικές και θα προσφέρουν ουσιαστικά στην οικονομία και το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.