-Η Μεγάλη Λέσχη είναι μία ικανοποιητική λύση για την φιλοξενία μουσικών εκδηλώσεων, όπως οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ενότητας CosmoClassical του φεστιβάλ Cosmopolis. Μπορεί, επίσης, να καλύπτει τις ανάγκες για πρόβα μιας συμφωνικής ορχήστρας, όπως είναι η CosmoClassical Youth Orchestra. Όταν, όμως, πρέπει να πραγματοποιηθεί μία μουσική παράσταση, σαν την όπερα του Mozart, με την ονομασία Cosi fan tutte, η Καβάλα δεν διαθέτει μία αξιόλογη αίθουσα. Έτσι, η όπερα θα παρουσιαστεί την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 στην Κομοτηνή και στο μέγαρο μουσικής της πόλης.

-Ο Δήμος Καβάλας λειτουργεί ένα από τα πιο αξιόλογα δημοτικά ωδεία στην Ελλάδα, ωστόσο οι εκδηλώσεις του γίνονται σε μία υπόγεια μικρή αίθουσα που φέρει το όνομα του σημαντικού Καβαλιώτη συνθέτη, Γιάννη Παπαϊωάννου. Καμία δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε σοβαρά, για την ακρίβεια δεν ασχολήθηκαν καθόλου, με την κατασκευή ενός σύγχρονου χώρου για την φιλοξενία μουσικών παραστάσεων, όπως είναι μία όπερα. Εμείς θεωρούμε ότι, είναι αναγκαίος ένας τέτοιος χώρος στην πόλη και μάλιστα, ότι πρέπει να έχει το όνομα του Γιάννη Παπαϊωάννου.

-Ακόμα κι αν δεν υπήρχε ο περιορισμός στον αριθμό των θεατών, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού covid-19 (και των διαδοχικών παραλλαγών του), η αίθουσα στον όροφο της Μεγάλης Λέσχης, δεν μπορεί να «χωρέσει» περισσότερα από εκατόν πενήντα, διακόσια άτομα, για να παρακολουθήσουν μία μουσική εκδήλωση. Χωρίς μία άνετη, σύγχρονη και λειτουργική υποδομή, δεν θα αναπτυχθεί η ενότητα του φεστιβάλ Cosmopolis που είναι αφιερωμένη στην κλασική μουσική (CosmoClassical). Εκτός κι αν, η δημοτική Αρχή θέλει να διεξάγονται οι εκδηλώσεις της ενότητας αυτής σε «κλειστό κύκλο» θεατών.

-Υπάρχει, βεβαίως, το αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, το οποίο εξυπηρετεί από μουσικές και θεατρικές παραστάσεις έως και γενικές συνελεύσεις συλλόγων και σωματείων! Η συγκεκριμένη υποδομή είναι ξεπερασμένης εποχής και χρειάζεται μία γενναία ανακαίνιση. Ο αείμνηστος νομάρχης Καβάλας, Θόδωρος Καλλιοντζής, οραματίστηκε την ανακατασκευή του αμφιθεάτρου, με σκοπό να παραδώσει στην πόλη μία σύγχρονη εγκατάσταση για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το όραμά του δεν υλοποιήθηκε. Και φοβούμαστε ότι, δεν θα υλοποιηθεί στα επόμενα δύο έτη έως την διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών.

-Δημοσιεύουμε μία (μόνο) φωτογραφία από τα σχέδια του καινούργιου αμφιθεάτρου, το οποίο οραματίστηκε ο Θ. Καλλιοντζής, που απεικονίζει την κεντρική αίθουσα. Σε μία τέτοια αίθουσα, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ακόμα και όπερα! Εάν ανακαινιστεί το αμφιθέατρο της Π.Ε. Καβάλας, η πόλη θα αποκτήσει μία πολύ καλή λύση για τις μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ενώ παράλληλα θα εξελιχθεί το σχέδιο για το μέγαρο μουσικής «Γιάννης Παπαϊωάννου».

-Αντιλαμβάνεστε πως, όσο εξαιρετικό πρόγραμμα εκδηλώσεων κι αν έχει η ενότητα CosmoClassical, η Καβάλα θα υστερεί χωρίς τον κατάλληλο χώρο, που θα αναδείξει την σημαντική καλλιτεχνική δημιουργία και θα προσελκύσει επισκέπτες στο πλαίσιο του πολιτιστικού τουρισμού.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Συμφωνώ απόλυτα κ θα προσθέσω ότι το πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων της πόλης είναι πολύ ανώτερο από άλλων επαρχιακών πόλεων. Σε αυτό έχει συμβάλλει τα μέγιστα το Φεστιβάλ Φιλίππων εδώ κ πολλές δεκαετίες. Τρανό παράδειγμα είναι κ ο Σκακιστικος Όμιλος Καβάλας, με την ανάδειξη μεγάλων αθλητών όπως η Μπότσαρη κ η Τσολακιδου. Το σκάκι δεν είναι απλά ένα άθλημα, αλλά δείχνει κ το πολιτιστικό επίπεδο των κατοίκων μιας περιοχής αφού καλλιεργεί τον νου κ χρειάζεται ευφυΐα προκειμένου να ανταπεξέλθει κάποιος στις ώρες που θα απασχοληθει με αυτό. Το σκάκι αποτελεί πέρα από αθλητικό κ πολιτιστικό γεγονός. Η πόλη μας χρειάζεται μια κατάλληλη αίθουσα, ένα Μέγαρο πολιτισμού για όλες τις σπουδαίες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στην πόλη μας καθ” όλη την διάρκεια του χρόνου κ όχι μόνο το καλοκαίρι.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.