Τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν στο έργο CREA-CENTERS, στο πλαίσιο του προγράμματος Black Sea Basin, καλωσόρισε στην πόλη ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος στον χαιρετισμό που απεύθυνε σε ένα διάλειμμα της συνάντησης αναφέρθηκε στο έργο και στους στόχους του Δήμου Καβάλας. Η συμμετοχή του Δήμου, είπε, συνοψίζεται στο όραμα της δημοτικής Αρχής για την «Καβάλα δημιουργική πόλη 2023». Δηλαδή, να γίνει η πόλη της Καβάλας και συγκεκριμένα το κτήριο της Μεγάλης Λέσχης κύτταρο μιας παραγωγικής πολιτιστικής βιομηχανίας με διακρατικό χαρακτήρα.

Στο εταιρικό σχήμα είναι επικεφαλής ο Δήμος Cekmekoy της Κωνσταντινούπολης και συμμετέχουν ακόμα: ο Δήμος Καβάλας, ο Δήμος Κωστάντζας (Ρουμανία), το κέντρο υποστήριξης της επιχειρηματικότητας της Ουκρανίας και ο Δήμος Byala (Βουλγαρία).

Ο στόχος του έργου είναι, να δημιουργήσει δομές υποστήριξης των πολιτιστικών βιομηχανιών στις πόλεις εταίρους, χώρους, δηλαδή, που θα παρέχουν δωρεάν περιβάλλον εργασίας στους επαγγελματίες του πολιτισμού (αρχιτέκτονες, γραφίστες, μουσικούς, καλλιτέχνες των new media, κινηματογραφιστές, χειροτέχνες κ.ά.), με απώτερο σκοπό την δικτύωση των πέντε (5) κέντρων (Crea Centers) και την δημιουργία μιας νέας αγοράς για τα παραγόμενα πολιτιστικά προϊόντα στον γεωγραφικό χώρο της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Δήμος Καβάλας στοχεύει να εγκαταστήσει στο εμβληματικό κτήριο της Μεγάλης Λέσχης ένα Crea Center (Κέντρο Πολιτιστικής Δημιουργίας), μετατρέποντας την σε ένα κύτταρο πολιτιστικής βιομηχανίας, αποδίδοντας της ξανά τον αρχικό της ρόλο. Εκεί θα λειτουργήσουν εργαστήρια μουσικής, κινηματογράφου και νέων τεχνολογιών. Θα δοθεί δωρεάν χώρος εργασίας (ατελιέ) και εξοπλισμός σε εξήντα (60) καλλιτέχνες της πόλης, για να δημιουργήσουν το δικό του πρωτότυπο πολιτιστικό προϊόν. Επίσης, ο ισόγειος χώρος θα μετασχηματιστεί σε ανοιχτό εκθεσιακό χώρο, για την παρουσίαση των προϊόντων δημιουργίας των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών. Η καλλιτεχνική δημιουργία θα υποστηρίζεται από θεματικές ημερίδες, ανοιχτά μαθήματα και εργαστήρια από διακεκριμένους καλλιτέχνες του τομέα των new media, αρχιτεκτονικής, μουσικής και θεάτρου, που θα ενισχύουν την προσπάθεια των τοπικών καλλιτεχνών για πρωτότυπη δημιουργία και παραγωγή. Οι καλλιτέχνες των Crea Centers θα έχουν την ευκαιρία να δικτυώνονται με τους καλλιτέχνες που θα φιλοξενούνται στις αντίστοιχες δομές των άλλων πόλεων του δικτύου και έτσι, θα δημιουργηθεί μία νέα αγορά, αλλά και μία ζωογόνος πηγή δημιουργίας και εξωστρέφειας για τους καλλιτέχνες. Το έργο έχει διάρκεια 24 μήνες και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022, αφήνοντας στην πόλη ένα πλήρως λειτουργικό πολιτιστικό κύτταρο, που θα συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία του υπηρετώντας τον ίδιο σκοπό.

Στο τέλος του έργου, οι πέντε εταίροι θα παρουσιάσουν ισάριθμα πρωτότυπα πολιτιστικά προϊόντα, που είναι αποτέλεσμα της «ζύμωσης» που θα γίνει μεταξύ των καλλιτεχνών. «Η συνάντηση στην Καβάλα, είναι απόδειξη ότι ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς και μετριάζει τα αποτελέσματα των πολιτικών των κρατών», σημείωσε ο δήμαρχος, που έλαβε δώρα από τους εκπροσώπους των εταίρων του έργου.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.