• Οι Καβαλιώτες, σε όλο τον Νομό, τίμησαν το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας και συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν οι Δήμοι. Στον Δήμο Καβάλας πραγματοποιήθηκαν στην Καλαμίτσα (στο αθλητικό κέντρο) και στις Κρηνίδες (στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίο θεάτρου των Φιλίππων).
  • Πολλοί, επίσης, επισκέφτηκαν το καρναβάλι στη γειτονική πόλη της Ξάνθης και πολύ καλά έκαναν. Θεωρώ ότι έτσι ενισχύεται η λεγόμενη ενδοπεριφερειακή συνείδηση, αφού πρέπει οι πολίτες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, να ενισχύουμε τις διοργανώσεις που γίνονται σε κάθε τόπο και έχουν μία ευρύτερη, πανελλαδική θα έλεγα, εμβέλεια, όπως είναι το καρναβάλι της Ξάνθης, το οποίο, όπως έγραψε καρντάσι, διεξάγεται επί 54 έτη!
  • Ωστόσο, ενίσταμαι όταν ακούω, ή διαβάζω, να γίνονται συγκρίσεις μεταξύ διοργανώσεων και πόλεων. Μεταφέρω το σχόλιο που έγραψε καρντάσι στη στήλη τοπικής εφημερίδας: «Οι φορείς της πόλης (σ.σ. Ξάνθης) ενέταξαν την καρναβαλική παρέλαση στο δεκαήμερο των ετήσιων Θρακικών λαογραφικών εορτών, που περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές ταινιών. Μέσα στο χειμώνα, η πόλη δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών (σ.σ. άραγε φαίνεται αυτό από τα στοιχεία των διανυκτερεύσεων;). Το φθινόπωρο, οι Ξανθιώτες διοργανώνουν τις «γιορτές παλιάς πόλης». Η πόλη γίνεται «πόλος έλξης» χιλιάδων επισκεπτών. Με την έλευση του χειμώνα, το «σκήπτρο» παίρνει η Δράμα, με την επίσης πανελλαδικά διάσημη «Ονειρούπολη». Καθημερινά φτάνουν στην άσημη και όχι τόσο όμορφη γειτονική πόλη (σ.σ. θα ήταν καλό να αποφεύγονται οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί) δεκάδες λεωφορεία γεμάτα κόσμο. Στην κατά γενική ομολογία πανέμορφη πόλη μας (σ.σ. την Καβάλα)… «πετάμε αετό». Διοργανώνουμε, όχι με συνέπεια, το φεστιβάλ Cosmopolis και το Kavala Air Sea Show κατακαλόκαιρο, την εποχή, που ούτως ή άλλως, η πόλη σφύζει από ζωή και βουλιάζουμε στην ανυπαρξία τις τρεις από τις τέσσερις εποχές του χρόνου»!
  • Δηλαδή, καρντάσια, το φεστιβάλ Cosmopolis θα έχει την ίδια επισκεψιμότητα αν διεξάγεται τον χειμώνα, ή μήπως μπορούν να γίνουν οι αεροπορικές και θαλάσσιες επιδείξεις του Kavala Air Sea Show τον Οκτώβριο; Επίσης, θα «βούλιαζε» η Καβάλα από τουρίστες το καλοκαίρι, αν δεν γινόντουσαν οι προαναφερθείσες διοργανώσεις; Γιατί η Δράμα, η Ξάνθη, η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη, δεν «μιμούνται» την Καβάλα, για να αυξήσουν τον τουρισμό στους καλοκαιρινούς μήνες;
  • Όσον αφορά τον χειμώνα και ότι η Καβάλα «βουλιάζει» στην ανυπαρξία, θα διαφωνήσω καθέτως και οριζοντίως με το καρντάσι που έγραψε το παραπάνω σχόλιο. Το προκαλώ να αναφέρει μία πόλη της Περιφέρειας μας, η οποία έχει τόσο έντονη πολιτισμική δραστηριότητα από το φθινόπωρο έως την άνοιξη.
  • Διαφωνώ, ακόμα, να «στήσουμε» ανταγωνιστικές εκδηλώσεις απέναντι στην «Ονειρούπολη» και στο καρναβάλι της Ξάνθης. Άλλωστε, τις περιόδους εκείνες, όπως θα ενημερωθήκατε και φέτος, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Καβάλας είναι πολύ υψηλές. Ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών της «Ονειρούπολης» και του καρναβαλιού της Ξάνθης, συνδυάζει την εκδρομή με μία επίσκεψη και στην πανέμορφη Καβάλα.
  • Λυπάμαι, αλλά ανάλογα σχόλια δείχνουν ένα κόμπλεξ, το οποίο πρέπει, κάποτε, να αποβάλλουμε. Και τότε, θα δούμε την πραγματικότητα με άλλη φιλοσοφία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.