Η Καβάλα έχασε την μεγάλη ευκαιρία να γίνει η «γέφυρα» που θα (επανα)συνδέσει την διαιρεμένη Ορθόδοξη Εκκλησία. Όχι την Ορθοδοξία, αλλά την κατακερματισμένη Ορθόδοξη Εκκλησία, που, δυστυχώς, «άγεται και φέρεται» από σκοπιμότητες. Η ευκαιρία αυτή δόθηκε, με αφορμή τον πρώτο επίσημο εορτασμό των έξι αγίων της Θάσου και την πρόσκληση να παραστούν στο τελετουργικό, από τις 3 έως και τις 6 Σεπτεμβρίου 2022, ο οικουμενικός πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας, κ. Ιερώνυμος και ο μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, κ. Επιφάνιος. Η κακή σχέση, ωστόσο, μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, με το Πατριαρχείο της Ρωσίας, λόγω της αναγνώρισης του αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν επιτρέπει αυτόν τον καιρό, όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, κ. Στέφανος, να παραστεί στον προαναφερθέντα εορτασμό και ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας. Η προσπάθεια που έγινε (και γίνεται) από τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες, σημείωσε ο μητροπολίτης Φ.Ν.Θ., ώστε να αποκατασταθεί η σχέση (και η ομαλότητα) μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου της Ρωσίας, δεν είχε αποτέλεσμα. Ο κ. Στέφανος «έριξε την ευθύνη» στον πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, κ. Κύριλλο, ο οποίος δεν επιθυμεί να δει τον οικουμενικό πατριάρχη και τους επικεφαλής των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών. Έγινε πρόσκληση να παραστεί και την απέρριψε; «Πρόκειται για εκκλησιαστικό ζήτημα, το οποίο δεν είναι του παρόντος», απάντησε ο μητροπολίτης Φ.Ν.Θ. στην ερώτηση του «Κ.Τ.», γιατί μαζί με τον οικουμενικό πατριάρχη, τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας και τον μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, δεν προσκλήθηκε να παραστεί στον εορτασμό των αγίων της Θάσου ο πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, ώστε να δοθεί εμπράκτως το μήνυμα ενότητας του Ορθόδοξου κόσμου, απέναντι στον άδικο και αιματηρό πόλεμο που συνεχίζει να μαίνεται στην Ουκρανία.
Η πολιτική διπλωματία απέτυχε παταγωδώς και τις συνέπειες της αποτυχίας των πολιτικών, βιώνουν οι λαοί των εμπόλεμων πλευρών, αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης! Υπάρχει και η «θρησκευτική» διπλωματία, η οποία είναι πανίσχυρη, αλλά οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν αξιοποιούν. Πιστεύουμε ότι, ο οικουμενικός πατριάρχης και οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στους Ορθόδοξους χριστιανούς των δύο εμπόλεμων χωρών, απ’ ότι οι πολιτικοί ηγέτες τους, Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην Θάσο και την Καβάλα, οι τρεις υψηλοί προσκεκλημένοι θρησκευτικοί ηγέτες, θα λάβουν σημαντικές τιμές από τους τοπικούς φορείς. Θα ανακηρυχθούν επίτιμοι δημότες στους Δήμους Θάσου, Καβάλας, Νέστου και επιπλέον, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας, θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), που έχει την έδρα του στην Καβάλα. Θα τιμηθούν για τον κοινωνικό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό ακτιβισμό τους, αλλά όχι για τον αγώνα τους να επικρατήσει ειρήνη στον κόσμο. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι σιωπή και προσευχή. Να προσευχόμαστε, ο Θεός να φωτίσει τους πολιτικούς», είπε ο κ. Στέφανος. Η προσευχή δεν είναι αρκετή. Και η σιωπή είναι συνενοχή στο έγκλημα!
Την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022, στην αίθουσα της Πνευματικής Εστίας της Ιεράς Μητρόπολης Φ.Ν.Θ. δόθηκε συνέντευξη Τύπου, για την παρουσίαση του προγράμματος υποδοχής των θρησκευτικών ηγετών και του εορτασμού των αγίων της Θάσου, που θα τελείται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, έπειτα από την έγκριση που έδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας. Μίλησαν: ο μητροπολίτης Φ.Ν.Θ., ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξιος Πολίτης (από το κινητό τηλέφωνο), ο δήμαρχος Θάσου Ελευθέριος Κυριακίδης, ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης (από το κινητό τηλέφωνο), ο αντιδήμαρχος Δήμου Καβάλας Λεωνίδας Παππάς (σ.σ. ο δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης βρίσκεται σε κατ’ περιορισμό με ήπια συμπτώματα covid-19), ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας και εκπρόσωποι του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Άπαντες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και δήλωσαν ότι είναι χαρά και τιμή για τον τόπο, που θα υποδεχτεί τρεις εξέχοντες ιεράρχες. Δεν αμφιβάλλουμε για την επιτυχία των εκδηλώσεων, ωστόσο έχουμε επιφύλαξη πως θα περάσει το μήνυμα της ενότητας, της (επί γης) ειρήνης και της αισιοδοξίας.