Τον περιφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο, επισκέφτηκε την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 αντιπροσωπεία της κίνησης «Περιβάλλον S.O.S.», που συνέστησαν κάτοικοι και σύλλογοι της Νέας Καρβάλης. Μετά τη συνάντηση, η κίνηση «Περιβάλλον S.O.S.» εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Σήμερα το μεσημέρι, έγινε η συνάντηση της επιτροπής φορέων και κατοίκων της Νέας Καρβάλης, «Περιβάλλον S.O.S.», με τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θ. Μαρκόπουλο. Του εκθέσαμε τις ανησυχίες μας, για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος, εξαιτίας της λειτουργίας των δύο χημικών βιομηχανιών, καθώς και για τις επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Τονίσαμε στον κύριο αντιπεριφερειάρχη την αποφασιστικότητα μας να αγωνιστούμε, προκειμένου οι δύο βιομηχανίες, ο Δήμος Καβάλας, η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και η κυβέρνηση, να πράξουν αυτό που τους αναλογεί. Θέσαμε τα ζητήματα της φωσφογύψου, της αέριας ρύπανσης και της μετατροπής μεγάλου μέρους της θαλάσσιας έκτασης σε αζωική ζώνη. Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας, για τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία των κατοίκων και θέσαμε προ των ευθυνών τους θεσμικούς φορείς, που οφείλουν να ελέγχουν τις χημικές βιομηχανίες με απόλυτη διαφάνεια, να ενημερώνουν την τοπική κοινωνία και να διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στα αποτελέσματα των διαδικασιών ελέγχου.

Από την μεριά του, ο κύριος αντιπεριφερειάρχης συμμεριζόμενος τις ανησυχίες μας, δεσμεύτηκε για μία επόμενη συνάντηση, με τη συμμετοχή του τμήματος ανάπτυξης και του τμήματος περιβάλλοντος. Κοινή πεποίθηση όλων των μελών της επιτροπής είναι, ότι οι συναντήσεις με τους θεσμικούς φορείς, που θα συνεχιστούν, αν και χρήσιμες, δεν αντιμετωπίζουν, ούτε λύνουν το πρόβλημα. Η ενημέρωση όλων για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που προκύπτουν από τη λειτουργία των δύο βιομηχανιών, είναι προϋπόθεση, προκειμένου να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν ημερίδες και συγκεντρώσεις, για να μάθουν όλοι οι πολίτες, τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή.

Η μαζική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και αγώνες, η αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση του τόπου μας, στο παρόν και στο μέλλον, είναι αυτά που θα κρίνουν και το αποτέλεσμα. Οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία δείχνουν ότι, ακόμα και απέναντι σε μεγάλα συμφέροντα, οι δυναμικές κινητοποιήσεις των ενεργών πολιτών μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.