Την βαθύτατη λύπη της εκφράζει η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου, για τον θάνατο του συνταξιούχου ιερέα, Παναγιώτη Ξανθόπουλου, ο οποίος απεβίωσε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου και κηδεύτηκε στο Κοιμητήριο Κορυφών, την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται τα ακόλουθα: «Από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου αναγγέλλεται με λύπη, η εκδημία του συνταξιούχου ιερέως, π. Παναγιώτου Ξαν­θοπούλου, πρώην εφημερίου του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σω­τήρος Καβάλας. Ο πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Ξανθόπουλος, του Νικολάου, γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1935 στην Καβάλα. Το 1961 νυμφεύθηκε την νοσηλεύτρια Χρυσούλα Τοροφία. Την 1-7-1962 χειρο­τονήθηκε διάκονος και την 8-7-1962 πρεσβύτερος, απὸ τον μακαριστὸ μη­τροπολίτη Ελευθερου­πόλεως κυρὸ Αμβρὀσιο.

Διορίσθηκε καὶ υπηρέτησε ως εφημέριος στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής Καβάλας έως και το 1977 και στη συνέχεια, τοποθετήθηκε ως εφ­ημέ­ριος στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καβάλας, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε την 1-12-1999.

Ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1973, ο μακαριστός μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, κυρὸς Αλέξανδρος, τον ετοποθέτησε στην θέση του γενικού αρ­χιερατικού επιτρόπου της Ι.Μ.Φ.Ν.Θ., θέση την οποία κατείχε έως και την 31-12-1980. Ενδιαμέσως, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ορίσθηκε τοποτηρητής της χηρευούσης τότε Μητροπόλεως, έως την ενθρόνιση του μακαριστού μητροπολίτου Φιλίπ­πων, Νεα­πόλεως και Θάσου, κυρού Προκοπίου. Την 19-12-2012 τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του αποστόλου Παύλου της Ι.Μ.Φ.Ν.Θ. Ἀπεβίωσε τὴν ΤΕΤΑΡΤΗ 3η Νοεμβρίου 2021.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί την ΠΕΜΠΤΗ 4 Νοεμβρίου στις 10:30 το πρωΐ στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καβάλας, μετά από την Θεία Λειτουργία που θα προηγηθή ενώπιον του σεπτού σκη­νώ­ματος του θανόντος ιερέως και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα έκτακτα υγειονομικά μέτρα, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου, κ. Στεφάνου. Η ταφή του μεταστάντος θα πραγματοποιηθή στο Κοιμητήριο των Κορυφών Φιλίππων. Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΑΝΑΠΑΥΕΙ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.