H θεατρική ομάδα κωφών «Τρελά Χρώματα» παρουσιάζει το έργο του Samuel Beckett, «Περιμένοντας τον Γκοντό», το Σάββατο 11 στις 9μ.μ. και την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020 στις 8μ.μ. στο δημοτικό θέατρο Καβάλας, «Αντιγόνη Βαλάκου». «Πρόκειται για την ένατη παραγωγή της ομάδας, που από την ίδρυσή της, το 2009, έχει καταφέρει να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και τη θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά τη νοηματική γλώσσα, παράλληλα με τη φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.

Στην παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» συμμετέχουν κωφοί ηθοποιοί, που χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος και τη νοηματική γλώσσα, με ταυτόχρονη ερμηνεία ομιλούντων ηθοποιών, για να μας μεταφέρουν σε ένα κόσμο αβέβαιο και αμφίρροπο. Οι ήρωες προσπαθούν να εκλογικεύσουν την πραγματικότητα, στην οποία οι κωμικές καταστάσεις συνυπάρχουν με το τραγικό νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Στη σκηνική δράση χρησιμοποιούνται διαφορετικές μορφές τέχνης, όπως το σωματικό θέατρο, το body music και το visual vernacular, το οποίο περιέχει στοιχεία ποίησης, παντομίμας και νοηματικής γλώσσας.

Τα δυαδικά ζευγάρια των χαρακτήρων του Μπέκετ συνδιαλέγονται επί σκηνής, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές προεκτάσεις των ανθρωπίνων σχέσεων που έχουν ως μοτίβα την εξουσία και την καταπίεση. Οι εκδοχές των ζευγαριών εναλλάσσονται και παρουσιάζουν διαφορετικά μοτίβα όπως, ακούοντας-κωφός, κωφός-κωφός και ακούοντας-ακούοντας, εικονοποιώντας, μέσω αυτών των εναλλαγών, μία νέα κοινωνική διάσταση του έργου.

H θεατρική ομάδα κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά-βαρήκοα άτομα. Μέσα από μία επταετή συστηματική ενασχόληση με τη θεατρική δράση, η ομάδα είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά: το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την αρχαία Ολυμπία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών Ελλάδος κ.ά. Για τη θεατρική περίοδο 2017-2018 επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο πολιτισμού και αθλητισμού», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Ταυτότητα παράστασης

Συγγραφέας: Σάμουελ Μπέκετ

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Παπαθανασοπούλου

Σκηνοθεσία: Έλλη Μερκούρη

Κοστούμια-σκηνικό: Γεωργία Μπούρδα

Απόδοση κειμένων στην ελληνική νοηματική γλώσσα: Μυρτώ Γκανούρη, Όλγα Δαλέκου

Κίνηση: Όλγα Γερογιαννάκη

Body Music: Νatasha Martin

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Eικαστική σύνθεση αφίσας: Σοφία Ζάγκα

Γραφιστικά: Μαρία Στεφανή

Φωτογραφίες-βίντεο: Κάσσυ Χρυσάκη

Ερμηνεύουν (κατά αλφαβητική σειρά): Όλγα Δαλέκου, Έλλη Μερκούρη, Μαρία Ρίκκου, Τσαμπίκα Φεσάκη. Συμμετέχει η διερμηνέας Μυρτώ Γκανούρη. Προβλεπόμενη διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά. Πληροφορίες: Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας (τηλ: 2510220876/2510220879). Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ (γενική είσοδος), 10 ευρώ (ειδική τιμή για άτομα με αναπηρίες, μειωμένο), 5 ευρώ (ατέλειες, άνεργοι).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.