Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο, που εμφανίστηκε στη θάλασσα της Καβάλας και της έδωσε ένα πράσινο χρώμα, ανέλαβαν να μελετήσουν οι επιστήμονες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, την παρακολούθηση του φαινομένου και την μικροσκοπική ανάλυση των δειγμάτων του θαλασσινού νερού, πραγματοποίησε το ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό του εργαστηρίου «Βενθικής οικολογίας και τεχνολογίας» του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.), με υπεύθυνο ερευνητή τον Δρ. Σωτήριο Ορφανίδη, διευθυντή ερευνών.

Το φαινόμενο της άνθισης του φυτοπλαγκτού παρατηρήθηκε από τον όρμο Καρνάγιο μέχρι και τις ακτές του Περιγιαλίου, την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020. Το φαινόμενο οφείλεται, κατά πάσα πιθανότητα, στις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση θρεπτικών αλάτων και οργανικού φορτίου, μέσω των όμβριων υδάτων, στη στήλη του θαλασσινού νερού της περιοχής. Συγκεκριμένα, σε δείγμα θαλασσινού νερού που μελετήθηκε με οπτικό μικροσκόπιο διαπιστώθηκε μέτρια συσσώρευση φυτοπλαγκτικών κυττάρων, στα οποία κυριαρχούσαν μαστιγωτά άτομα του είδους Eutreptiella sp., δηλαδή ενός είδους δείκτη ευτροφισμού. Το φαινόμενο εξασθένησε γρήγορα και δεν παρατηρήθηκε, μετά από επανάληψη της επιτόπιας έρευνας, στις 21 και 22 Ιουνίου 2020.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.