Την παρέμβαση του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, ώστε να λειτουργήσουν οι δομές υποδοχής εκπαίδευσης προσφύγων, ζητάει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Νομού Καβάλας. Στην επιστολή που έστειλε για τον σκοπό αυτό αναφέρονται τα ακόλουθα: «Το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας πήρε την πρωτοβουλία, να απευθυνθεί στην πρώτη Αρχή της πόλης, για να εκφράσει την αγωνία του και να ζητήσει τη στήριξή της σ’ ένα θέμα, που απασχολεί τις σχολικές κοινότητες και ιδιαίτερα αυτές που φιλοξενούν παιδιά πρόσφυγες. Τα τελευταία χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μετακινούνται διωκόμενοι άλλοτε από τον πόλεμο και άλλοτε από κοινωνικές διακρίσεις που σχετίζονται με τη θρησκεία, την εθνότητα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές επιλογές. Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η βία που αυτή συνεπάγεται, μετατρέπει πολλές φορές την απελπισία σε ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο.

Η πόλη μας, από το 2015 και μετά, έγινε κέντρο διέλευσης και προσωρινής παραμονής προσφύγων και οι συμπολίτες μας, αφουγκραζόμενοι τη δική τους προσφυγική ιστορία και κινητοποιούμενοι από ανθρωπιστικές αξίες, έδειξαν συγκινητική αλληλεγγύη απέναντι στους ανθρώπους που έχασαν τα δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης. Σήμερα, το έργο αυτό έχει αναλάβει η πολιτεία, η οποία οφείλει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και κυρίως αυτό της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα των παιδιών που ανήκουν σε «μειονοτικές» κοινωνικές ομάδες. Οι σύλλογοι καθηγητών των σχολείων της πόλης ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο αίτημα της ένταξης στη σχολική κοινότητα των προσφυγόπουλων. Γνωρίζουν πως το σχολείο της συμπερίληψης αποτελεί παιδαγωγικό υπόδειγμα, που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο του διαπολιτισμικού σεβασμού, της ανεκτικότητας στη διαφορετικότητα, της δημιουργίας συλλογικών κοινωνικών οραμάτων, της κοινωνικής εντέλει προόδου. Η ολιγωρία, όμως, των κυβερνήσεων ακυρώνει τις καλές προθέσεις της κοινωνίας. Στην πόλη μας, ενώ έχουν οριστεί τα σχολεία στα οποία θα λειτουργήσουν οι Δ.Υ.Ε.Π. (Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων), αυτές δεν έχουν στελεχωθεί με εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα την υπονόμευση κάθε προσπάθειας ένταξης των προσφυγόπαιδων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Για τους παραπάνω λόγους, το διοικητικό συμβούλιο της Ε.Λ.Μ.Ε. Καβάλας απευθύνεται στον δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης και παρακαλεί να ασκήσουν κάθε δυνατή πίεση προς την Πολιτεία, ώστε αυτή να ανταποκριθεί έγκαιρα στο καθήκον της, για να λειτουργήσουν σωστά οι Δομές Υποστήριξης της Εκπαίδευσης των Προσφύγων».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.