• Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) δεν «χώνεψε» ποτέ το πρόστιμο που της επιβλήθηκε από την Πολεοδομία Καβάλας, για τα αυθαίρετα κτίσματα στην ακτή «Καλαμίτσα». Ως «αντίποινα», λοιπόν, δεν ανανέωσε την παραχώρηση (κατά χρήση) της ακτής στον Δήμο Καβάλας, ενώ προσπαθεί να αποφύγει την πληρωμή του υψηλού προστίμου.
  • Την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, όπως επιβεβαίωσε ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ήρθαν στην «Καλαμίτσα» μηχανικοί της ΕΤ.Α.Δ., για να κάνουν αυτοψία στα αυθαίρετα κτίσματα. Όπως είπε ο δήμαρχος Καβάλας, η διοίκηση της ΕΤ.Α.Δ. θέλει να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα, για να διαγράψει το υπόλοιπο ποσό του προστίμου, ενώ σχεδιάζει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, για να διεκδικήσει την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλε, γύρω στις 200.000 ευρώ, ανέφερε ο δήμαρχος, ο οποίος μίλησε για την προσπάθεια που άρχισε η δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον Κωστή Σιμιτσή το έτος 2013, με σκοπό την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Η προσπάθεια αυτή δεν ολοκληρώθηκε, αφού άλλαξε η διοίκηση στον Δήμο Καβάλας, ωστόσο ούτε η επόμενη δημοτική Αρχή, με δήμαρχο την Δήμητρα Τσανάκα, έκανε κάτι για το θέμα αυτό. Όπως δεν ασχολήθηκε, πρόσθεσε ο Θ. Μουριάδης, με το μεγάλο έργο της προστασίας της ακτής από τη διάβρωση.
  • Ακούγεται εξωφρενικό, κατά την άποψη μας, να πληρώσει ο Δήμος Καβάλας, για να νομιμοποιήσει κτίσματα που δεν είναι δημοτικά, τα οποία βρίσκονται σε μία ακτή που δεν έχει ανανεωθεί η παραχώρηση της χρήσης της. Και σαν «κερασάκι», να μην εισπράξει τα χρήματα του προστίμου της Πολεοδομίας!
  • Η «Καλαμίτσα» είναι μία λαϊκή πλαζ, πρέπει να τη διαχειρίζεται ο Δήμος Καβάλας, αλλά δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συμφωνία με την ιδιοκτήτρια ΕΤ.Α.Δ., σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου. Ο δήμαρχος οφείλει να δείξει μεγάλη προσοχή, για να μη πέσει θύμα της συμφωνίας που θα κάνει.
  • Δεν γνωρίζουμε αν η ΕΤ.Α.Δ. μπορεί να διαγράψει ένα πρόστιμο πολεοδομικών παραβάσεων και μάλιστα υψηλό, όπως κι αν έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, για να πάρει πίσω τα χρήματα που έδωσε. Κι αντί τα χρήματα του προστίμου να μπούνε στο ταμείο του Δήμου Καβάλας, η δημοτική Αρχή θα πληρώσει από τα πενιχρά οικονομικά της, για να νομιμοποιήσει ξένα αυθαίρετα! Για ποιο λόγο, για να καταβάλλει αύριο στην ΕΤ.Α.Δ. ένα ποσοστό από τα ενοίκια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που θα λειτουργήσουν στα πρώην αυθαίρετα κτίσματα.
  • Λυπούμαστε, αλλά ο τρόπος σκέψης των διοικούντων τον Δήμο Καβάλας και συγκεκριμένα του δημάρχου, δημιουργεί έντονο προβληματισμό, διότι είναι άλλο πράγμα ο ετήσιος καθαρισμός και το στρώσιμο της άμμου στην ακτή. Κι άλλο, η ανάληψη της ευθύνης για την νομιμοποίηση μη δημοτικών αυθαίρετων κτισμάτων. Εάν η ΕΤ.Α.Δ. έχει καλή πρόθεση συνεργασίας με τον Δήμο Καβάλας, οφείλει να τακτοποιήσει τα αυθαίρετα με δική της δαπάνη, να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του προστίμου της Πολεοδομίας, ώστε ο Δήμος να αξιοποιεί τα χρήματα αυτά για τις παρεμβάσεις στην ακτή. Αλλιώς, ας αναθέσει στο Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. να βρει αγοραστή για την «Καλαμίτσα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.