• Το Επιμελητήριο Καβάλας διαμαρτυρήθηκε (εγγράφως) προς τα συναρμόδια Υπουργεία, για την «αιφνιδιαστική» απόφαση να κλείσει ο σταθμός της Νυμφαίας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για μεγάλο αριθμό επισκεπτών από τις χώρες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. «Με μεγάλη έκπληξη ενημερωθήκαμε, σήμερα το πρωί (σ.σ. Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020), για την ξαφνική απόφαση σας, για κλείσιμο της σημαντικής πύλης εισόδου της Νυμφαίας, χωρίς προηγούμενη, όπως θα οφείλατε, ενημέρωση… Γιατί δεν ενημερώνετε τα Επιμελητήρια και τις επιχειρήσεις του τουρισμού γι’ αυτό το οποίο πράξατε;», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η επιστολή προς τους υπουργούς.
  • Καταρχάς, η ελληνική κυβέρνηση δεν λογοδοτεί στα Επιμελητήρια, στις επιχειρήσεις τουρισμού και σε κανένα άλλο φορέα, σύλλογο και ιδιώτη, για το αν και το πότε θα κλείσει τα εθνικά σύνορα. Μήπως έπρεπε να ζητήσει την «άδεια» των Επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για να κλείσει τους μεθοριακούς σταθμούς στα ελληνοτουρκικά σύνορα όταν επιχείρησαν να εισβάλλουν οι χιλιάδες παράνομων μεταναστών; Εκτός κι αν επρόκειτο για «τουρίστες» που ήθελαν να εισέλθουν στην Ελλάδα, για να κάνουν διακοπές και να ενισχύσουν την οικονομία της περιοχής. Τότε, ωστόσο, το Επιμελητήριο Καβάλας και τα υπόλοιπα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, δεν έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας (προς τους συναρμόδιους υπουργούς) για την απόφαση να κλείσουν οι μεθοριακοί σταθμοί.
  • Από και και πέρα, η άρση των περιοριστικών μέτρων και η (σταδιακή) επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, δεν σημαίνει ότι εξαλείφθηκε ο κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού Covid-19. Η κατάσταση παραμένει ρευστή και η σημερινή ύφεση της πανδημίας μπορεί να ανατραπεί. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της πανδημίας στις γειτονικές χώρες και σε όλο τον κόσμο, ώστε να βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα. Τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκε έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού Covid-19 στη Βουλγαρία. Μέσα σε μία εβδομάδα, μάλιστα, καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα, που έχουν καταγραφεί στη χώρα μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Ανησυχητική είναι, επίσης, η επιδημιολογική κατάσταση και στις υπόλοιπες χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα (Τουρκία, Σκόπια, Αλβανία).
  • Επομένως, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για να προφυλάξει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, από τα εισερχόμενα κρούσματα και συγχρόνως την πολύ καλή φήμη που «έχτισε» τους προηγούμενους μήνες, με την εξαιρετική διαχείριση της πανδημίας. Χάρη στη διαχείριση αυτή, η Ελλάδα θεωρείται από τους ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, αλλά η κατάκτηση αυτή μπορεί να χαθεί με έναν λανθασμένο χειρισμό, ή μία κακή εκτίμηση της κατάστασης.
  • Η απόφαση για το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού στη Νυμφαία, δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα. Αν υλοποιηθεί, έχει σκοπό την προστασία της δημόσια υγείας από τα εισαγόμενα κρούσματα. Εφόσον εξομαλυνθεί η επιδημιολογική κατάσταση στα γειτονικά κράτη, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν κλειστοί οι μεθοριακοί σταθμοί. Ο σταθμός στον Προμαχώνα (πύλη εισόδου στην Κεντρική Μακεδονία) πρέπει να παραμείνει ανοιχτός, γιατί συνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τη βαλκανική και ευρωπαϊκή ενδοχώρα. Κι είναι πιο εύκολο, επίσης, για τον υγειονομικό μηχανισμό, να ελέγχει ένα οδικό «πέρασμα» στη βόρεια Ελλάδα.
  • Τέλος, μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι, η διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας απέστειλε αμέσως επιστολή διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του μεθοριακού σταθμού στη Νυμφαία, μόλις ενημερώθηκε για την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ δεν διαμαρτυρήθηκε εγγράφως προς τις ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες αποφάσισαν, χωρίς να ενημερώσουν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, το Υπουργείο ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, τους Δήμους Καβάλας-Θάσου, τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες, για το κλείσιμο της πορθμειακής γραμμής Καβάλας-Πρίνου! Αυτή η επιλεκτική αντίδραση δημιουργεί προβληματισμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.