Η Επίκαιρη Ερώτηση της Τάνιας Ελευθεριάδου για τους 135 εργαζομένους στα Λιπάσματα

0

Επίκαιρη ερώτηση, για τις τελευταίες εξελίξεις στη βιομηχανία λιπασμάτων, με τίτλο: «Παραβίαση δικαιωμάτων εργαζομένων στη Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη», κατέθεσε η βουλευτής Περιφερειακής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τάνια Ελευθεριάδου, ζητώντας απαντήσεις από τον υπουργό Εργασίας. Συγκεκριμένα, ρωτά τον υπουργό αν προτίθεται να καταδικάσει τις παράνομες πρακτικές του Λ. Λαυρεντιάδη και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του Υπουργείου, ώστε να προστατευτούν οι  135 εργαζόμενοι που εκδιώχθηκαν παραμονή του 2020. Το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης είναι το ακόλουθο:

Η διοίκηση της ELFE A.E., δηλαδή ο κ. Λαυρεντιάδης, αρνείται, από το τέλος του 2019, την παρεχόμενη εργασία σε 135 εργαζόμενους, αδιαφορώντας για τις δεκάδες πρόσφατες ποινικές και πολιτικές δικαστικές αποφάσεις και αθετώντας τη συμφωνία που υπέγραψε με τους εργαζόμενους την 1-1-2018.

Παρά την υπογραφή συμφωνίας, ο κ. Λαυρεντιάδης ανέβαλε συνεχώς την πλήρη αποκατάσταση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τους σε αργομισθία, με σκοπό, όπως εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε, να τους εκδιώξει ακόμα μία φορά την τελευταία ημέρα του 2019, με πρόφαση την έλευση της «νέας» εταιρίας «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ», η οποία, δυστυχώς, δεν αναγνωρίζει το συμφωνητικό συμβιβασμού που είχαν υπογράψει όλες οι υπάρχουσες, έως τότε, εταιρίες στις 1-1-2018.

Επειδή, η βιομηχανία λιπασμάτων είναι η μοναδική στη χώρα, με σημαντική οικονομική και αναπτυξιακή σταθερά, απασχολεί εκατοντάδες εργαζομένους, υπακούει στην οδηγία SEVESO και συγκαταλέγεται στις επιχειρήσεις για τις οποίες η υπ’ αριθμ. 4690/12 υπουργική απόφαση απαγορεύει, λόγω επικινδυνότητας, την όποια εργολαβική εργασία στους χώρους παραγωγής.

Επειδή, στην τριμερή συμφωνία που υπεγράφη αρχές του 2018, αναφέρονται ρητώς οι δεσμεύσεις της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζομένους κι επειδή 135 εργαζόμενοι βρίσκονται στο δρόμο και εκβιάζονται να υπογράψουν νέα σύμβαση πέραν των συμφωνηθέντων.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

1) Προτίθεται το Υπουργείο Εργασίας να καταδικάσει τις παράνομες πρακτικές του κ. Λαυρεντιάδη και να παρέμβει άμεσα, ώστε να επανέλθουν στις εργασίες τους οι 135 εργαζόμενοι και να υποχρεωθεί η εργοδοσία να τηρήσει όσα υπέγραψε την 1-1-2018;

2) Πώς θα αντιμετωπίσει τη συνεχή δημιουργία «νέων» εταιρειών, που μόνο φαινομενικά έχουν αυτοτέλεια μεταξύ τους, από τον κ. Λαυρεντιάδη, σε ποιο σημείο βρίσκεται το πλάνο εξυγίανσης του εργοστασίου, τα χρέη της ELFE A.E. προς τον ΕΦΚΑ, τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΗ και σε ποιες κινήσεις θα προβεί;


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.