Η βουλευτής Καβάλας, Τάνια Ελευθεριάδου και δύο ακόμα συνάδελφοι της του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)-Προοδευτική Συμμαχία, με αφορμή τις ισχυρές χαλαζοπτώσεις που έπληξαν τον Δήμο Νέστου τον περασμένο Ιούλιο, κατέθεσαν Ερώτηση σχετικά με τις αποζημιώσεις που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί, την ελλιπή χαλαζική προστασία και την απαραίτητη τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. Η Ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Οι ισχυρές χαλαζοπτώσεις που έπληξαν, τον Ιούλιο του 2019, την περιοχή του κάμπου του Δήμου Νέστου, σε συνδυασμό με ακολουθούμενη ανεμοθύελλα και επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις , είχαν ως αποτέλεσμα να πληγεί μεγάλο μέρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, επηρεάζοντας, κυρίως, τα ακτινίδια και τις υπόλοιπες δενδροκαλλιέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι, πρόκειται για ένα κάμπο με πρωτοποριακό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγροτική ανάπτυξη της χώρας, με την καλλιέργεια και την παραγωγή δυναμικών προϊόντων όπως ακτινίδια, σπαράγγια, πυρηνόκαρπα, μηλοειδή, ελιές και αμπέλια, με ισχυρή παρουσία στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές, με ανάπτυξη Συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Νέστου, η ενεργητική προστασία των καλλιεργειών είναι ανεπαρκής και η παθητική προστασία κατά καιρούς διαπιστώνεται ότι έχει προβλήματα, ως προς την αποζημίωση των ζημιών. Συγκεκριμένα, η ενεργητική προστασία, αν και είναι αποτελεσματική σε άλλες περιπτώσεις, σε ό,τι αφορά τα ακτινίδια παρατηρούνται σοβαρά τεχνικά και γεωτεχνικά θέματα, που καθιστούν αδύνατη τη χρήση αντιχαλαζικών διχτυών.

Επιπρόσθετα και σε ό,τι αφορά την παθητική προστασία, παρατηρούνται προβλήματα ως προς την αποζημίωση των δενδρωδών καλλιεργειών και των σπαραγγιών. Άλλωστε, να τονιστεί ότι, οι ζημίες από χαλάζι και άνεμο δεν σημειώνονται μόνο στην ηρτημένη εσοδεία, αλλά και στις επόμενες χρονιές, με αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής και την ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων για δύο και τρία χρόνια. Όλα αυτά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛ.Γ.Α., βάσει κανονισμού.

Να σημειωθεί ότι, όλα τα παραπάνω επηρεάζουν σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και το 100% της παραγωγής της χρονιάς, κάνοντας ευκρινέστερη τη σημασία προστασίας και ταχύτερων διαδικασιών αποζημιώσεων.

Επειδή, η έκταση της καλλιέργειας των ακτινιδίων στην περιοχή έχει ξεπεράσει τα 12.000 στρέμματα και αποτελεί, μαζί με το σπαράγγι, τη ραχοκοκαλιά της αγροτικής οικονομίας στην επαρχία Νέστου.

Επειδή, οι φετινές παραγωγές στα αγροτεμάχια που επλήγησαν αναμένονται μειωμένες κατά 30% έως και 100%, ποσοστά καταστροφικά για τους αγρότες παραγωγούς και την εξέλιξη της δυναμικής αυτής καλλιέργειας.

Επειδή, οι ζημιές επηρεάζουν την παραγωγή των επόμενων δύο με τριών χρόνων.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, ώστε να υπάρξει άμεση αποζημίωση όλων των καλλιεργειών που επλήγησαν από χαλάζι και άνεμο στον Δήμο Νέστου, καθώς και στην αποζημίωση των επόμενων ετών ως προς την απώλεια παραγωγής και της ποιοτικής υποβάθμισης των προϊόντων;

2. Προτίθεται να συνεργαστεί με άλλα Υπουργεία, ώστε να υπάρξει φοροελάφρυνση, ή/και παράταση στις πληρωμές των αγροτών και κτηνοτρόφων προς το κράτος, καθώς και συμψηφισμό στις οφειλές προς τον ΕΛ.Γ.Α. με τα ποσά των αποζημιώσεων που θα προκύψουν;

3. Προτίθεται να προχωρήσει στην αναγκαία αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. με βάση τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της αναλογιστικής μελέτης, ούτως ώστε ο ΕΛ.Γ.Α. να είναι βιώσιμος και να διασφαλίζονται οι αποζημιώσεις για τους παραγωγούς;

4. Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την ελλιπή χαλαζική προστασία για τις καλλιέργειες των ακτινιδίων και των λοιπών δενδρωδών καλλιεργειών;


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.