Η ενεργειακή θωράκιση του νοσοκομείου Καβάλας είναι παρέμβαση και όχι έργο, ισχυρίζεται η Τάνια Ελευθεριάδου

0

«Μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ή αδιαφορία; Όποιο από τα δύο κι αν ισχύει, δεν δικαιολογεί τη στάση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος πάγωσε την εξέλιξη της διαδικασίας, για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, με προσχηματικούς λόγους. Μάλιστα, η κίνηση αυτή θέτει σε κίνδυνο απένταξης από το Ε.Σ.Π.Α. του εν λόγω έργου. Για τους λόγους αυτούς, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Τάνια Ελευθεριάδου, κατέθεσε ερώτηση με την οποία ζητά από τον υπουργό, να ενημερώσει τους πολίτες της Καβάλας για ποιους λόγους καθυστερεί την εξέλιξη του έργου και γιατί θέτει σε κίνδυνο μία τόσο σημαντική επένδυση, η οποία θα αποφέρει τεράστιο όφελος στο ίδρυμα». Τα παραπάνω αναφέρονται σε δελτίο Τύπου που απέστειλε η βουλευτής στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού έργου της.

Στο δελτίο Τύπου αναφέρονται ακόμα τα ακόλουθα: Η Τάνια Ελευθεριάδου στην ερώτηση της, αναφέρει μία σειρά παρεμβάσεων που θα θωρακίσουν ενεργειακά το νοσοκομείο Καβάλας, αντικρούοντας, με σχετική νομολογία, τις αιτιάσεις του υπουργού. Υπενθυμίζεται ότι, πρόκειται για επιλέξιμη δαπάνη ύψους 2,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Το παραπάνω τελεί υπό αναμονή εξαιτίας της από 1/11/2019 εγκυκλίου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, καθώς και της από 14/11/2019 εγκυκλίου της ίδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, που θεωρεί ότι δεν εντάσσεται στο θεσμικό πλαίσιο της «προμήθειας και εγκατάστασης», αλλά αποτελεί δημόσιο έργο και ως τέτοιο πρέπει να δημοπρατηθεί (πρέπει, δηλαδή, να υπαχθεί στις διατάξεις του ν.4412/2016 και να χαρακτηριστεί ως δημόσιο έργο).

Όμως, ο ορισμός μιας δημόσιας σύμβασης ως σύμβασης έργου, προμηθειών και υπηρεσιών, δεν εξαρτάται από τον χαρακτηρισμό της ίδιας της σύμβασης με βάση την εθνική νομοθεσία, ακριβώς διότι ανάγεται στο ενωσιακό δίκιο (ΔΕΚ Απόφαση C-348/10, σκ. 40, ΔΕΚ C-382/05 σκ.31 Επιτροπή κατά Ιταλίας, C- 196/08 σκ. 38 Acosel). Τούτων δοθέντων, η απόφαση του Υπουργείου χαρακτηρίζει λανθασμένα ως «έργα» τις παρεμβάσεις του νοσοκομείου Καβάλας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.