Το ARTutor, είναι μία εκπαιδευτική πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας, που αναπτύχθηκε από τον Δρ. Χ. Λυτρίδη από το ερευνητικό εργαστήριο (ΑΕΤΜΑ) στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα  Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Διατίθεται δωρεάν σε όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τους βοηθήσει να αναπτύξουν εκπαιδευτικό υλικό και να βελτιώσουν τις εκπαιδευτικές εμπειρίες τους. Ακολουθεί την πρωτοβουλία της UNESCO «Εκπαίδευση για όλους» (Education for All), προσπαθώντας να εξαλείψει τα κοινωνικοοικονομικά, ή πολιτιστικά εμπόδια, που απαγορεύουν την πρόσβαση σε εκπαιδευτικές τεχνολογίες υψηλού επιπέδου και στην τεχνολογικά υποβοηθούμενη εκπαίδευση γενικότερα.

Το ARTutor έχει επικεντρωθεί στην προσθήκη ψηφιακού περιεχομένου στα παραδοσιακά εκπαιδευτικά βιβλία και σε άλλα κείμενα, με σκοπό να βοηθήσει στην ανεξάρτητη μελέτη των μαθητών και τελικά, να βελτιώσει την κατανόηση του εκπαιδευτικού υλικού. Η καινοτόμα δράση του στον τομέα της εκπαίδευσης, μπορεί να συνοψιστεί στην προσπάθεια υλοποίησης των παρακάτω στόχων:

-Να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή των μαθητών με την εμβύθισή τους στο εκπαιδευτικό υλικό (παραδοσιακό βιβλίο).

-Την υποβοήθηση εκπαιδευτικών με περιορισμένες δεξιότητες πληροφορικής, στο να αναπτύξουν βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας και να δημιουργήσουν εκπληκτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εμπειρίες στην τάξη.

-Τη χρήση μιας ενιαίας εφαρμογής κινητών συσκευών, ώστε να αποκτήσουν οι μαθητές πρόσβαση σε όλα τα βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας, προκειμένου να βελτιώσουν τη διαδικασία μελέτης τους και να προωθηθεί εξατομικευμένη εξ’ αποστάσεως μάθηση.

-Την εύκολη αλληλεπίδραση με το επαυξημένο ψηφιακό περιεχόμενο οποιουδήποτε βιβλίου με τη χρήση απτικών, ή και φωνητικών εντολών (για να βοηθηθούν ακόμα και μαθητές με κινητικές δυσκολίες).

-Φωνητική αλληλεπίδραση με έναν εικονικό εκπαιδευτή, για την ανάκτηση πληροφοριών με την ενσωμάτωση υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης.

To ARTutor αποτελείται από ένα διαδικτυακό περιβάλλον συγγραφής υλικού (authorware) και μία εφαρμογή για κινητές συσκευές (mobile app) και είναι ήδη διαθέσιμη στο Google Play και το IOS Store. Η UNESCO στην Ελλάδα ανακήρυξε το ARTutor, ως τη μοναδική εθνική πλατφόρμα (UNESCO nominated), που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στον διεθνή διαγωνισμό για την εκπαίδευση, με τίτλο: “King Hamad Bin Isa-Al Khalifa Prize for the Use of ICTs in Education”.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.