Η διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων ενέκρινε τα δώδεκα έργα fast track

0

Εγκρίθηκαν, με απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής που συνεδρίασε τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 υπό τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, οι δώδεκα ενεργειακές επενδύσεις, ύψους επτά δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες εντάσσονται στη διαδικασία του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track).

Τα έργα εντάσσονται έπειτα από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος ανέφερε ότι βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και ότι θα δημιουργήσουν 17.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για τα δώδεκα έργα που έχουν χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) και αφορούν, κυρίως, διασυνδέσεις με την περιοχή της Κασπίας θάλασσας και της ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος-Ισραήλ).

Μεταξύ αυτών είναι: Ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (INGS LNG Greece), ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Καβάλα (Aegean LNG import terminal), η εγκατάσταση αποθήκευσης στη «Νότια Καβάλα» και ο αγωγός Τ.Α.Ρ.

Όσον αφορά τον αγωγό Τ.Α.Ρ. (Trans Adriatic Pipeline), στελέχη της κατασκευάστριας κοινοπραξίας εταιρειών συνεχίζουν τη διαπραγμάτευση με τις τοπικές αρχές για την όδευση του σε περιοχές με γεωργικές καλλιέργειες και για την χωροθέτηση του συμπιεστή, που έχει σχεδιαστεί να εγκατασταθεί κοντά στην πόλη των Σερρών.

Η προοπτική κατασκευής του συμπιεστή, που θα περιλαμβάνει αεριοστρόβιλους με καύση φυσικού αερίου, στις Σέρρες έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των τοπικών φορέων, ενώ την περασμένη Πέμπτη απασχόλησε ευρεία σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του Τ.Α.Ρ.

Ο περιφερειάρχης είπε ότι η κοινοπραξία του Τ.Α.Ρ. συναίνεσε στη σύσταση μικτής ομάδας εργασίας για την εξεύρεση άλλης τοποθεσίας και πρόσθεσε ότι η προτεινόμενη θέση δεν γίνεται αποδεκτή από την Περιφέρεια και την τοπική κοινωνία.

Σχετικά με τη διέλευση του αγωγού από καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Νομού Σερρών, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Γιάννης Μωϋσίδης, δήλωσε ότι το θέμα είναι οικονομικό και ότι αν υπάρξει συμφωνία για το επιθυμητό ύψος των αποζημιώσεων, δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα.

Ανοικτό, επίσης, παραμένει το θέμα της όδευσης του αγωγού από καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο Νομό Καβάλας και ειδικότερα από τον τυρφώνα των τεναγών Φιλίππων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.