-Σύμφωνα με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Δήμος Θάσου καταβάλλει στον Δήμο Καβάλας 550.000 ευρώ ετησίως, για την μεταφορά και εναπόθεση των απορριμμάτων του στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ.Α.) που βρίσκεται στην περιοχή του Περιγιαλίου. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ.) την μεταφορά των απορριμμάτων θα κάνει ιδιώτης, ο οποίος υπέγραψε σύμβαση διετούς διάρκειας. Λόγω της σύμβασης αυτής, υποστηρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση», το κόστος μεταφοράς θα αυξηθεί κατά 28 ευρώ και από 60 ευρώ, θα γίνει 88 ευρώ τον τόνο.

-Η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. συγκροτήθηκε από τους Δήμους, για να υλοποιήσει τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Δηλαδή, έχει σκοπό να κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές και να προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό. Η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. δεν διαθέτει το προσωπικό, για να λειτουργήσει τις υποδομές αυτές και να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό. Επομένως, το προσωπικό παρέχουν οι Δήμοι. Ωστόσο, οι Δήμοι προσλαμβάνουν, σύμφωνα με τον νόμο, άτομα για τα απορριμματοφόρα (οδηγούς και εργάτες) καθώς και οδοκαθαριστές.

-Για να λειτουργήσει ένα Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ.), ένας Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) και πολύ περισσότερο μία Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) χρειάζεται έμπειρο και κατάλληλο προσωπικό, το οποίο δεν έχουν οι Δήμοι. Εφόσον η κεντρική διοίκηση δεν επιτρέπει την πρόσληψη του εξειδικευμένου προσωπικού από τους Δήμους, η ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., ως εξουσιοδοτημένος φορέας, αναλαμβάνει να υπογράψει συμβάσεις με ιδιώτες, προκειμένου να υλοποιήσουν το σχετικό έργο.

-Ο ανάδοχος του έργου πληρώνεται σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία και εργασίες. Όσον αφορά την μεταφορά των απορριμμάτων στον Χ.Υ.Τ.Α., θα πληρωθεί με γνώμονα το βάρος των μεταφερόμενων απορριμμάτων (ανά τόνο) και την απόσταση μεταφοράς (χιλιόμετρα). Ο Δήμος Θάσου πληρώνει στον Δήμο Καβάλας με βάση το βάρος των απορριμμάτων που εναποθέτει στον Χ.Υ.Τ.Α. (Χ ευρώ/τόνο). Το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από το νησί μέχρι τον Χ.Υ.Τ.Α. του Δήμου Καβάλας «επιβαρύνει» τον Δήμο Θάσου. Στο κόστος αυτό περιλαμβάνονται η μεταφόρτωση των απορριμμάτων και η συντήρηση των οχημάτων μεταφοράς. Με τη σύμβαση, επίσης, ο ανάδοχος έχει την αρμοδιότητα κι αυτών των εργασιών.

-Αν οι δημοτικές Αρχές θέλουν να απαλλάξουν τους δημότες από τις παραπάνω δαπάνες και τα αντίστοιχα τέλη, αντί για καινούργιους Χ.Υ.Τ.Α., πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην μείωση του όγκου των απορριμμάτων και στην αύξηση του ποσοστού αξιοποίησης των αστικών αποβλήτων. Αντί να πληρώνουν για τα απορρίμματα που θάβουν, να πληρώνονται (με τον τόνο) για τα απόβλητα που «παρέχουν» σε ειδικευμένες εταιρείες επαναχρησιμοποίησης. Τότε, θα αρχίσουν να επενδύουν τα χρήματα από τις συμφωνίες αυτές, για να αναπτύξουν περισσότερες καινοτόμες δράσεις για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.