• Η «μεταφορά» δραστηριοτήτων του φεστιβάλ cosmopolis εκτός των ορίων της παλιάς πόλης, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου όπως προτείνει ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, δεν θα προσφέρει τίποτα περισσότερο στην ανανέωση της διοργάνωσης. Αντιθέτως, θα τη «διασπάσει», με αποτέλεσμα να χαθεί ο βασικός χαρακτήρας της γιορτής.
  • Ορθώς, κατά την άποψη μας, όλες οι δραστηριότητες διεξάγονται στην παλιά πόλη, αφού το φεστιβάλ έχει στόχο να αναδείξει τον συγκεκριμένο τόπο, που είναι, όπως λένε (και συμφωνούμε), η τουριστική «ναυαρχίδα» για την Καβάλα. Η επιλογή των διοργανωτών, να μεταφέρουν και τις συναυλίες στην παλιά πόλη, από τη χερσαία ζώνη του λιμανιού στο φρούριο, αποδείχτηκε εύστοχη! Ο κόσμος που παρακολουθούσε τις συναυλίες στο λιμάνι, ήταν «αποκομμένος» από τις υπόλοιπες δράσεις του φεστιβάλ. Μεγάλος αριθμός επισκεπτών ερχόταν μόνο για να δει τις συναυλίες και δεν ανέβαιναν στην παλιά πόλη. Όλος αυτός ο κόσμος, που αυξάνεται εντυπωσιακά κάθε έτος, πριν πάρει το δρόμο προς το φρούριο, για να απολαύσει τις συναυλίες, περπατάει στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου, βλέπει τα περίπτερα των χωρών που συμμετέχουν, δοκιμάζει την κουζίνα, παίρνει μία γεύση από τα χορευτικά συγκροτήματα, συμμετέχει στα άλλα δρώμενα και έτσι περνάει ευχάριστα τις ώρες έως την έναρξη της συναυλίας. Αρκετοί, επίσης, περιηγούνται στην παλιά πόλη, ενώ μετά τη συναυλία «χαλαρώνουν» στα καφέ και στις ταβέρνες της οδού Θεοδώρου Πουλίδου.
  • Επομένως, οι διοργανωτές πρέπει να βρούνε τρόπους, για να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο και να τον κρατήσουν στην παλιά πόλη. Έχουμε εμπιστοσύνη στη «φαντασία» των ανθρώπων που εργάζονται για τον σχεδιασμό του φεστιβάλ και κάθε καλοκαίρι προσθέτουν τις απαραίτητες «πινελιές» ανανέωσης.
  • Δεν συμφωνούμε με τη δήλωση του Θ. Μουριάδη, σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης 29 Μαΐου 2019 στην εκπομπή του Γιάννη Χατζηεμμανουήλ στον σταθμό Ena Chanel, ότι το φεστιβάλ cosmopolis άρχισε να κουράζει. Η αναβίωσή του, από τη σημερινή δημοτική αρχή, ήταν απολύτως πετυχημένη. Θα λέγαμε πως έδωσε νέα πνοή και ώθηση στη διοργάνωση. Η απόφαση, ωστόσο, ήταν μεγάλο ρίσκο, διότι αρκετά έτη το φεστιβάλ είχε καταργηθεί από το «καλεντάρι» των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Καβάλας. Ο Θ. Μουριάδης, δεν είχε το σθένος να πει στη συνέντευξη, ότι καταργήθηκε την περίοδο που διοίκησε τον Δήμο ο Κωστής Σιμιτσής. Άφησε να εννοηθεί ότι, ο λόγος που δεν συνεχίστηκε η καλή ιδέα του Στάθη Εριφυλλίδη, ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση που έπληξε την Ελλάδα. Εμείς πιστεύουμε πώς να επανεκλεγόταν δήμαρχος ο Κ. Σιμιτσής, για 3η συνεχόμενη θητεία, πάλι δεν θα αναβίωνε το φεστιβάλ.
  • Ώσπου ήρθε η νυν δημοτική αρχή και πριν βγει η χώρα από τα μνημόνια, ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει ξανά το φεστιβάλ cosmopolis. Εάν αποτύγχανε το εγχείρημα της αναβίωσης, θεωρούμε ότι θα γινόταν η «ταφόπλακα» του cosmopolis. Να σημειώσουμε ότι, οι αιρετοί δεν είναι ειδικοί να διοργανώνουν φεστιβάλ. Ο ρόλος τους είναι, να στηρίζουν τις ιδέες των ειδικών (ηθικά και οικονομικά). Αυτό έκαναν οι διοικήσεις του Δήμου Καβάλας και της «Δημωφέλεια», γι’ αυτό το cosmopolis «αναγεννήθηκε από τις στάχτες του» και κάθε καλοκαίρι «απογειώνεται»!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.