Η δήλωση συναίνεσης συνιδιοκτητών «φρενάρει» το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

0

Το Τ.Ε.Ε.-Α.Μ. (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας) έστειλε επιστολή προς το Υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.), για διευκρινίσεις σχετικά με εργασίες δόμησης μικρής κλίμακας σε κοινόχρηστους χώρους, στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα: «Στα δικαιολογητικά που υποβάλλονται για την έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, όπως η εξωτερική θερμομόνωση κατοικιών, περιλαμβάνεται η δήλωση συναίνεσης συνιδιοκτητών του ακινήτου, εφόσον οι εργασίες πραγματοποιούνται σε κοινόχρηστους χώρους. Η απαίτηση για συναίνεση των συνιδιοκτητών, γενικά, χωρίς αναφορά σε ποσοστό, ή κανονισμό οροφοκτησίας, έχει αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης και εντάσεων σε περιπτώσεις υλοποίησης παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών μέσω εγκατάστασης εξωτερικής θερμομόνωσης, όπου δεν συναινεί το 100% των συνιδιοκτητών.

Καθώς είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του εξαιρετικά σημαντικού και στοχευμένου προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», είναι πολλές οι περιπτώσεις, που η εξωτερική θερμομόνωση είναι απαραίτητη, προκειμένου να εφαρμοστεί το σενάριο ενεργειακής αναβάθμισης και να μην κινδυνεύσουν με απένταξη ιδιοκτησίες, σε περίπτωση αδυναμίας ολοκλήρωσής της εν λόγω παρέμβασης.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας, με δεδομένη και απαιτητή από τον νόμο της βεβαίωσης μηχανικού, ότι δεν αλλοιώνονται οι όψεις, ότι δεν θίγονται τα φέροντα στοιχεία των όψεων και του κτιρίου και ότι τηρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις, απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας το πρόβλημα και προτείνοντας την επανεξέταση της εν λόγω αναφοράς στην συναίνεση των συνιδιοκτητών τόσο σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές θερμομονώσεις, όσο και σε ό,τι αφορά γενικά τις εργασίες σε κοινόχρηστους χώρους και τον προσδιορισμό πλειοψηφικού ποσοστού συνιδιοκτητών, ή άλλως, όπως ορίζεται στον κανονισμό της οροφοκτησίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.