Η βοοτροφία θα ανακάμψει μόνο με νέους κτηνοτρόφους

0

Με επιστολή τους οι σύλλογοι κτηνοτρόφων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης ενημερώνουν τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, για τον αποκλεισμό των βοοτρόφων από τα κριτήρια μοριοδότησης του υπομέτρου 6.1 νέων γεωργών. Οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν στην επιστολή τα ακόλουθα:

Κύριε υπουργέ,

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με λύπη διαπιστώνουμε ότι, στην διαβούλευση της τρίτης πρόσκλησης του υπομέτρου 6.1 νέων γεωργών, οι βοοτρόφοι δεν συμπεριλήφθηκαν σε κανένα κριτήριο μοριοδότησης, όπως οι υπόλοιπες κατηγορίες υποψηφίων. Η πρόταση αυτή δείχνει, για ακόμα μία φορά, ότι οι ειδήμονες του Υπουργείου, δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα που βιώνει η κτηνοτροφία στην πατρίδα μας. Όταν λέμε κτηνοτροφία, εννοούμε όλους τους κλάδους της ζωικής παραγωγής.

Στην Περιφέρειά μας αναφερόμαστε, κυρίως, στην βοοτροφία και στην αιγοπροβατοτροφία. Γνωρίζουν οι κύριοι αυτοί, ότι η κτηνοτροφία στην Περιφέρειά μας, όπως και σε ολόκληρη την επικράτεια της πατρίδας μας φθίνει; Το ζωικό κεφάλαιο μειώνεται και στα βοοειδή και στα αιγοπρόβατα και οι κτηνοτρόφοι, αφού δεν υπάρχει αντικατάσταση όσων αποσύρονται λόγω συνταξιοδότησης, ή εξόδου από το επάγγελμα, τείνουν να γίνουν ο επαγγελματικός κλάδος των μεσήλικων και των γερόντων. Οι νέοι δεν έχουν ιδιαίτερο οικονομικό κίνητρο μέχρι σήμερα, για να ασχοληθούν με ένα επάγγελμα που είναι τρόπος ζωής και που υποχρεώνει τον κτηνοτρόφο και την οικογένειά του, να κατοικεί και να κινείται πάντα, κοντά στην κτηνοτροφική του εκμετάλλευση.

Οι βοοτρόφοι στην Περιφέρειά μας δραστηριοποιούνται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και κυρίως στις παραμεθόριες και παραποτάμιες περιοχές, όπως είναι αυτές του Έβρου και του Νέστου, αλλά και στην ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Έβρου, της Δράμας, της Ξάνθης, της Ροδόπης και της Καβάλας. Ταυτόχρονα, η βοοτροφία, λόγω των απωλειών σε ζωικό κεφάλαιο από την οζώδη δερματίτιδα το 2015, προσπαθεί να ανακάμψει και να επανέλθει στα επίπεδα παλαιοτέρων ετών και φυσικά, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζονται νέοι κτηνοτρόφοι.

Η πρόταση αυτή επιβεβαιώνει την αρνητική στάση του Υπουργείου απέναντι στους βοοτρόφους και τους καθιστά σε μειονεκτική θέση, υποβαθμίζοντας τον συρρικνωμένο κλάδο της κτηνοτροφίας. Λαμβάνοντας υπόψη το αρνητικό ισοζύγιο εγχώριας παραγωγής και εισαγωγών, που έχει η πατρίδα μας σε βόειο κρέας και γάλα και δεδομένης της βαρύτητας του κλάδου αυτού στην ακριτική μας περιοχή, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας και την ανησυχία για την ανάπτυξη της βοοτροφίας και το μέλλον των νέων κτηνοτρόφων. Γι’ αυτό, λοιπόν, κρίνουμε απαραίτητη την παρέμβαση του Υπουργείου και τελικά, την ένταξη των βοοτρόφων στην επικείμενη μοριοδότηση του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.