Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αθήνα 2018-παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου» του Δήμου Αθηναίων, πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, η πρώτη επίσημη παράσταση του κινήματος Take Me Home, σκοπός του οποίου είναι η επιστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η Θάσια ποιήτρια, Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, απέσπασε το α΄ βραβείο ποίησης στο διεθνή διαγωνισμό με θέμα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: «Ο οίκος μόδας Τρανούλη, μέσα στα τριάντα χρόνια επιτυχιών και σοβαρής παρουσίας στο χώρο της υψηλής ραπτικής, άρχισε μέσω της μόδας το κίνημα και μας παρουσίασε ένα θεατρικό δρώμενο του καθηγητού, Τηλέμαχου Μουδατσάκη, σε χορογραφία του Μιχάλη Γκούση και στο ρόλο της θλιμμένης καρυάτιδας ήταν η Φιλίτσα Καλογεράκου.

Οι συντελεστές της παράστασης φορούσαν τη συλλογή Athena by Tranoulis. Το συγκρότημα Saos, του συνθέτη Ηφαιστίωνα Βαξεβανέρη, πλαισίωσε μουσικά τη βραδιά με παρουσιάστρια την Κλέλια Χαρίση. Αρωγός της βραδιάς ήταν ο εκδοτικός οίκος Who is Who. Στο τέλος της βραδιάς ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού ποίησης, με θέμα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που διοργάνωσε ο Όμιλος για την Unesco Πειραιώς και Νήσων, σε συνεργασία με τον ΕΠΟΚ. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού, ήταν ο πρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου, Γεώργιος Χρήστου, η ποιήτρια Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, που για οικογενειακούς λόγους δεν μπόρεσε να πάει στη λαμπρή τελετή, έστειλε τον ακόλουθο χαιρετισμό στους διοργανωτές της εκδήλωσης: «ο ποιητής σε μια χώρα με αγκάθια και πνευματικά τέλματα, κάνει τον μοναχικό αγώνα του, με τη γραφή του αγιάζει τον τόπο, άλλοι νιώθουν αυτή την προσπάθεια του, όπως εσείς και άλλοι όχι. Το πιο υπέροχο στην εποχή της εικόνας και του εντυπωσιασμού του επίπλαστου ωραίου και του πλαστού, είναι ότι ο γράφων μπορεί με τη δύναμη της σκέψης και του λόγου του και μόνο, να υπάρξει δίχως να πάει. Να πάει, δηλαδή, κάπου άυλα. Έχοντας στα χέρια σας το ποίημα μου για τις Καρυάτιδες, το οποίο κρίνατε άξιο βράβευσης με α΄ βραβείο, είναι σαν να είμαι κι εγώ ανάμεσά σας, στο πλαίσιο μιας συγκινητικής προσπάθειας που συλλογικά λαμβάνει μέρος για την εκδήλωση «Αθήνα 2018, παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου» του Δήμου Αθηνών, ώστε να πάρουμε πίσω ότι για χρόνια μας ανήκει, τα γλυπτά μας, έστω και μέσω της ευαισθησίας και της συγκίνησης την οποία προσφέρει ο ποιητικός λόγος!

Κλαδάκι του ευ ζειν η ποίηση. Σώθηκα! Ποίηση ανθισμένη μυγδαλιά γέμισες με άνθη τους κουρασμένους μου ώμους. Νιώθω την ανάγκη να χαρίσω αυτό το πολύτιμο βραβείο, που συνεργεί σ’ αυτή την ιερή προσπάθεια αγώνα, για την πολύπαθη πατρίδα μας, την Ελλάδα, στην κόρη μου, αλλά και σε όλους τους νέους της Ελλάδας, να τους θυμίσω να συνεχίσουν τη ζωή τους και να την κοσμήσουν με την τέχνη, τις γνώσεις, την ποίηση, το θέατρο, τη μουσική. Να συνεχίσουμε να έχουμε τη δύναμη, να βλέπουμε την πατρίδα μας σαν ιδέα, γιατί η Ελλάδα γέννησε την ελευθερία, τη Δημοκρατία, την ισονομία, φυλάτε την ιστορική μνήμη της φυλής μας πρώτιστα. Πώς θα το πετύχουμε αυτό, κάνοντας όλοι μας αναλήψεις, όχι χρημάτων, αλλά αναλήψεις προσωπικών ευθυνών δεν αλλάζουμε αυτό τον κόσμο, γκρεμίζοντας, μουντζουρώνοντας, καίγοντας, αλλά χτίζοντας, προτείνοντας, ζωγραφίζοντας, ποιώντας τέτοιες βραδιές πολιτισμού. Νέοι της Ελλάδας, πετάξτε μακριά ό,τι σας φθείρει, ότι σας περιορίζει, ότι σας χαμηλώνει, όλες τις άσχημες συνήθειες, που σας εξευτελίζουν, τη μέθη, τα ναρκωτικά, τα άσκοπα ξενύχτια και κυρίως, την έλλειψη ονείρων και ενέργειας. Σχίστε την απάθεια σας, την απραξία σας, γιατί μία Ελλάδα με νέους, που το πρωί γεμίζουν τα καφενεία, δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα γλυπτά, θα ξεπουλήσει και όσα απέμειναν».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.