• Αρκετές φορές επισημάναμε πως το τελωνείο πρέπει να μεταφερθεί, από το λιμάνι «Απόστολος Παύλος» που εξυπηρετεί, μόνο, την επιβατική κίνηση προς τη Θάσο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς και τα τουριστικά σκάφη (σ.σ. σ’ αυτά περιλαμβάνονται και τα κρουαζιερόπλοια), στο λιμάνι «Φίλιππος Β», όπου διεξάγεται η εμπορική δραστηριότητα.
  • Μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης του κρηπιδώματος, θεωρούμε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου, στο οποίο θα στεγαστούν η τελωνειακή Υπηρεσία, το Γενικό Χημείο του κράτους και οι εκτελωνιστές. Αυτό, νομίζουμε, επιτάσσει η λογική. Έτσι, στο κτίριο του λιμανιού «Απόστολος Παύλος» θα μετακομίσουν ο Οργανισμός Λιμένα και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας. Κατά την άποψη μας, επίσης, πρέπει να αναδειχτεί και να αξιοποιηθεί διαφορετικά το κτίριο του παλιού Λιμενικού Ταμείου στο ισόγειο του οποίου λειτούργησε, για αρκετά έτη, η ψαραγορά της πόλης.
  • Έως ότου κατασκευαστεί το καινούργιο τελωνείο στο λιμάνι «Φίλιππος Β», υπάρχει ένας χώρος, που αν αξιοποιηθεί θα δώσει μεγάλη «προστιθέμενη αξία» στο λιμάνι «Απόστολος Παύλος» και στην πόλη. Θα έπρεπε, ήδη, να λειτουργεί και να είναι «τοπόσημο». Αναφερόμαστε στην αποθήκη του τελωνείου, στην οποία κάποτε, στο πρόσφατο παρελθόν, φιλοξενήθηκε η έκθεση του Επιμελητηρίου (σ.σ. μετά το φουαγιέ του αμφιθεάτρου της πρώην Νομαρχίας). Υπάρχουν παραδείγματα, που παλιές εγκαταστάσεις απέκτησαν νέες χρήσεις, κυρίως πολιτισμού κι έδωσαν «πνοή» στις χερσαίες ζώνες λιμανιών. Στη Θεσσαλονίκη στην προβλήτα Α του λιμανιού, εδώ και αρκετά έτη, οι παλιές αποθήκες είναι ένας ζωντανός χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
  • Γιατί, επομένως, να μη μιμηθούμε τα παραδείγματα αυτά; Είμαστε βέβαιοι ότι, ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας θα είχε δείξει ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της μεγάλης αποθήκης, όπως έκανε με τις μικρότερες αποθήκες απέναντι από το παλιό απεντομωτήριο, αλλά το κτίριο του τελωνείου, αν δεν κάνουμε λάθος, ανήκει στο Υπουργείο οικονομικών, το οποίο εποπτεύει τη λειτουργία των τελωνείων της χώρας.
  • Επειδή ο Ο.Λ.Κ. πρέπει να ασχοληθεί με το καινούργιο τελωνείο, θεωρούμε ότι για την αξιοποιήσει της αποθήκης πρέπει να κινητοποιηθεί ο Δήμος Καβάλας, γιατί θα δώσει λύση σε ορισμένες ανάγκες του. Η δική μας ιδέα (και πρόταση) είναι, να αξιοποιηθεί η αποθήκη μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. (Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Σε μία περίοδο έντονης οικονομικής ύφεσης και δυσπραγίας, το ελληνικό δημόσιο και ο Δήμος Καβάλας, θα αναθέσουν σε ιδιώτη να εκπονήσει την μελέτη, την κατασκευή του έργου, να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση και τη συντήρηση-διαχείριση-λειτουργία του έργου.
  • Το ελληνικό δημόσιο (Υπουργείο οικονομικών) θα αξιοποιήσει το ακίνητο, ο Δήμος Καβάλας θα καλύψει τις ανάγκες του και ο ιδιώτης θα έχει οικονομικό όφελος. Πρόκειται για μία συνεργασία που θα ωφελήσει όλες τις πλευρές. Εμάς, ωστόσο, ενδιαφέρουν περισσότερο τα οφέλη που θα έχει η τοπική κοινωνία.
  • Φανταζόμαστε, συγκεκριμένα, να λειτουργήσει η αποθήκη ως χώρος πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αθλητισμού! Στο ένα τμήμα, δηλαδή, να διαμορφωθεί μία αίθουσα για εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής και χορού. Και στο υπόλοιπο τμήμα, να κατασκευαστεί ένα κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών! Η αποθήκη βρίσκεται σε ιδανικό σημείο και πιστεύουμε ότι με την κατάλληλη ανακαίνιση (και τον νυχτερινό φωτισμό) θα γίνει «σημείο αναφοράς» και πόλος έλξης επισκεπτών. Καλούμε τους βουλευτές να βοηθήσουν στην υλοποίηση του οράματος!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.