• Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και τις απειλές για την επιβολή προστίμων, το φαινόμενο της εναπόθεσης ογκωδών αντικειμένων στους δρόμους και στους κοινόχρηστους χώρους συνεχίζεται. Ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου, Χρήστος Πριονίδης, απεύθυνε έκκληση προς τους δημότες, να ενημερώνουν τον Δήμο πριν εναποθέσουν ογκώδη αντικείμενα οπουδήποτε στην περιοχή. «Ευελπιστώ στην καλή συνεργασία των δημοτών με την Υπηρεσία καθαριότητας, ώστε να μη βρεθούμε στη δύσκολη θέση επιβολής προστίμων», είπε.
  • Θεωρούμε πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θέλουν να συνεργαστούν με τη δημοτική Αρχή και την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, ωστόσο οι Δήμοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συγκέντρωση και διαχείριση αυτής της κατηγορίας των απορριμμάτων, λόγω έλλειψης προσωπικού, μέσων και, κατά την άποψη μας, προγραμματισμού! Γι’ αυτό καταφεύγουν στη λύση, παρά τη δύσκολη θέση τους, που είναι η επιβολή προστίμου στους δημότες που ρυπαίνουν.
  • Πιστεύουμε πως αν γίνει μία προσπάθεια προγραμματισμού στη συλλογή των ογκωδών αντικειμένων, το πρόβλημα θα μειωθεί και σύντομα θα εξαλειφθεί! Οι παλιότεροι θυμούνται πως πριν τοποθετηθούν οι κάδοι, οι πολίτες έβγαζαν τα απορρίμματα τους σε μικρούς κάδους, ή πλαστικές σακούλες, μπροστά στα σπίτια τους, για να περάσει το απορριμματοφόρο για να κάνει τη συλλογή τους. Με τον καιρό μπήκε μία τάξη και οι πολίτες έμαθαν να μεταφέρουν τα απορρίμματα στους μεγάλους κάδους. Αργότερα, επίσης, τοποθετήθηκαν οι κάδοι για τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα νοικοκυριά ξεχώριζαν τα απορρίμματα.
  • Επειδή είναι πρακτικά δύσκολο και ίσως δαπανηρό, να αγοραστούν και να τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι σε κάθε γειτονικά, ή σε ορισμένα σημεία, για τη συλλογή των ογκωδών αντικειμένων, προτείνουμε στον αντιδήμαρχο Δ.Ε. Ελευθερών να συνεργαστεί με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του Δήμου Παγγαίου και να καταρτίσουν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα αποκομιδής των αντικειμένων που βγάζουν οι δημότες. Αφού η Υπηρεσία καθαριότητας εξασφαλίσει δύο-τρία κατάλληλα οχήματα με το απαραίτητο προσωπικό, να χωρίσει τις Δημοτικές Ενότητες σε τομείς και να ορίσει συγκεκριμένες ημέρες, που θα περνάνε τα φορτηγά από συγκεκριμένα σημεία, για να μαζέψουν τα ογκώδη απορρίμματα. Έτσι, οι δημότες θα ξέρουν που και πότε θα βγάλουν τα άχρηστα αντικείμενα, χωρίς να πάρουν τηλέφωνο στον Δήμο για να ενημερώσουν.
  • Ο δημότης, δηλαδή, θα είναι υπεύθυνος να μεταφέρει τα ογκώδη αντικείμενα, τα οικοδομικά υλικά κ.λπ. στο σημείο που υπέδειξε ο Δήμος και την ημέρα, ή έστω την προηγούμενη, που θα περάσει το φορτηγό. Οι δημότες που δεν θα συμμορφωθούν, θα τιμωρούνται με το προβλεπόμενο πρόστιμο από τον Δήμο. Πρέπει να βρεθεί μία λύση στο πραγματικό πρόβλημα, γιατί σήμερα και οι πολίτες που θέλουν να είναι νομοταγείς και σέβονται το περιβάλλον, δυσκολεύονται να συνεργαστούν με τη δημοτική Αρχή. Και κάτι τελευταίο. Είναι πιο χρήσιμο να ενημερωθούν οι δημότες για τα σημεία και τις ημέρες συλλογής των απορριμμάτων, παρά για τα πρόστιμα.


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.