Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια», Αναστασία Ιωσηφίδου, απέστειλε δελτίο Τύπου για το ζήτημα του ελέγχου της ρύπανσης που προκαλεί η λειτουργία του εργοστασίου λιπασμάτων στη Νέα Καρβάλη και την κριτική που δέχεται η «Δημωφέλεια» και ο Δήμος Καβάλας, Η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» αναφέρει τα εξής: «Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, μέρος της αντιπολίτευσης του Δήμου Καβάλας αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων.

Τη στιγμή που σύσσωμος ο λαός της Νέας Καρβάλης και όχι μόνο, διατρανώνει τη βούληση του να σταθεί απέναντι σε οποιονδήποτε αποδειχθεί ότι επιβουλεύεται την υγεία, το περιβάλλον και το μέλλον του, θυσιάζοντας τα στο βωμό του οικονομικού κέρδους, εκείνοι επιλέγουν το δρόμο της πολιτικής σπέκουλας κατηγορώντας τη διοίκηση του Δήμου για αδιαφορία και ολιγωρία.

Είναι, μάλιστα, εκείνοι οι οποίοι, ακριβώς επειδή είναι οι μόνοι από την αντιπολίτευση που διαθέτουν εκπρόσωπο τους στο διοικητικό συμβούλιο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», γνωρίζουν, ή όφειλαν να γνωρίζουν, τις ενέργειες της διοίκησης. Αναφέρομαι, βέβαια, στις δημοτικές παρατάξεις του κ. Σιμιτσή και του κ. Παπαδόπουλου, που έχουν επιδοθεί τον τελευταίο καιρό, μέσα από τα γνωστά δελτία Τύπου, τις συνεντεύξεις και τις αναρτήσεις τους, σε μία ακόμα προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας και παραπλάνησης της κοινής γνώμης.

Επειδή, όμως, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνομαι εγώ, η πολιτική δεν είναι η «τέχνη» των λόγων αλλά των έργων, βάσει των οποίων κρινόμαστε, άλλωστε, όλοι κι επειδή από την παράταξη «Ο Τόπος της Ζωής μας», που έχει ως φαίνεται αναλάβει εργολαβικά τις καταγγελίες εναντίον του Δήμου Καβάλας, τέθηκαν ερωτήματα που χρήζουν αποστομωτικής απαντήσεως, θέλω να αναφερθώ σε ότι έπραξε και πράττει η σημερινή διοίκηση στον τομέα αυτό.

Παρά το γεγονός ότι βάσει του ν.1650/86, όπως τροποποιήθηκε με μεταγενέστερες διατάξεις, την αρμοδιότητα για τον έλεγχο της ρύπανσης του περιβάλλοντος και την επιβολή κυρώσεων έχουν η κεντρική διοίκηση και οι Περιφέρειες, εντούτοις, με την ανάληψη της διοικήσεως της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» στα τέλη του 2014 και εξαιτίας της ιδιαίτερης ευαισθησίας μου ως Καρβαλιώτισσα, αλλά και επιπλέον λόγω της βαθιάς πεποίθησης μου, ότι η ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος προϋποθέτει την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος μας, κάλεσα τον καθηγητή του Δ.Π.Θ., κ. Γκαιτατζή, στον οποίο αμέσως μετά η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» ανέθεσε την επί τριμήνου μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της Νέας Καρβάλης.

Πράγματι, στις 25 Μαρτίου 2015, ο κ. Γκαιτατζής, μας κατέθεσε ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, η οποία επαναλήφθηκε το 2016, πάλι σε τριμηνιαία βάσηΤα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών και αφού λάβαμε τις οδηγίες του κ. Γκαιτατζή, οδήγησαν τη διοίκηση της επιχείρησης στην απόφαση, να κάνει χρήση της δυνατότητας που έχει, βάσει του νόμου περί δημοτικών κοινωφελών επιχειρήσεων, της εγκυκλίου 7/2007 του Υπουργείου Εσωτερικών και του καταστατικού της, για λειτουργία εργαστηρίου μέτρησης ρύπανσης περιβάλλοντος του Δήμου και έτσι το 2017 προβλέφθηκε στον προϋπολογισμό της επιχείρησης το αντίστοιχο ποσό.

Μετά από συνεννόηση των Διευθύνσεων Ανάπτυξης του Δήμου Καβάλας και της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και καθώς επιθυμία της δημάρχου Καβάλας, ήταν ο Δήμος να θωρακιστεί με περισσότερους του ενός σταθμούς μετρήσεων, αποφασίστηκε να υπάρξει προσπάθεια ένταξης του έργου αυτού σε αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα ενταχθεί ο Δήμος, καθώς η «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» είχε ήδη προχωρήσει τις μελέτες και την προεργασία που απαιτείται για την ωρίμανση του έργου που ολοκληρώθηκαν τέλη του 2017.

Δεδομένης, όμως, της περιβαλλοντικής κατάστασης στην περιοχή της Νέας Καρβάλης τις τελευταίες ημέρες, η διοίκηση της επιχείρησης μετά από συνεννόηση με τον Δήμο και με εντολή της δημάρχου, επανέφερε την ίδρυση ενός σταθμού μέτρησης ρύπανσης από τη «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» στην περιοχή της Νέας Καρβάλης την οποία όμως καταψήφισαν, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ως θέμα, οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, επικαλούμενες ότι δεν προβλέπεται από τον νόμο και ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί από τον Δήμο!

Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς, τι υποκρύπτει η άρνηση των δύο αυτών δημοτικών παρατάξεων, να ψηφίσουν την ίδρυση του σταθμού μέτρησης από τη «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ». Πρόκειται, απλά, για παλαιοκομματική αντιπολιτευτική τακτική; Αν υποθέσουμε ότι είναι μόνο αυτό, χωρούν τέτοιου είδους πρακτικές σε ένα τέτοιο ζήτημα που αφορά τη ζωή και την υγεία των κατοίκων της Νέας Καρβάλης, αλλά και όλων των δημοτών μας; Μήπως από την άλλη, η άρνηση δηλώνει άγνοια; Η παράταξη του κ. Παπαδόπουλου είναι ίσως φυσικό, λόγω της απειρίας της και της επιπολαιότητας με την οποία αντιμετωπίζει τα δημοτικά θέματα, να μη γνωρίζει τις αρμοδιότητες του Δήμου και της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», ο κ. Σιμιτσής, όμως, είναι δυνατόν να μη γνωρίζει τις αρμοδιότητες της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ»;

Όποια κι αν είναι, όμως, η απάντηση, ασφαλώς θα τη δώσουν οι δύο αυτές παρατάξεις την Τετάρτη στη συνέλευση που ετοιμάζουν οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης και της γύρω περιοχής, όπου όλοι μας θα κληθούμε να απαντήσουμε κοιτώντας τους στα μάτια, στο ερώτημα τι πράξαμε και τι πράττουμε.

Εκεί οφείλουμε να είμαστε όλοι, ως ένα χρέος προς την ίδια τη ζωή, καθώς όπως γράφει και ο μεγάλος ποιητής μας: «Χρωστάμε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί».


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.